La presidenta de la Diputació de Barcelona i alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, ha demanat al ministre d'Exteriors espanyol, Alfonso Dastis, que intervingui davant l'ambaixadora de Finlàndia perquè "reconsideri la decisió" de destituir el cònsol del país a Barcelona.

Ha fet arribar aquesta petició a Dastis a través d'una carta, després que el cònsol Albert Ginjaume fos destituït per pressions del Ministeri d'Exteriors arrel d'un dinar, organitzat pel cos consular, al qual Conesa va ser convidada com a presidenta de la Diputació.

"Vull expressar-li el meu rebuig a aquesta forma d'actuar, que considero desafortunada i sense fonament", argumenta Conesa al text. A la vegada, defensa que el cònsol "ha exercit sempre el seu càrrec amb total lleialtat institucional i respecte al nostre ordenament jurídic". Conesa assegura que el dinar es va centrar en explicar als cònsols "la feina de cooperació i reequilibri territorial que desenvolupa la Diputació de Barcelona".

 

L'alcaldessa també aprofita l'ocasió per avisar Dastis que la situació que es viu a Catalunya "és d'una extrema complexitat" i assegura "amb tota sinceritat, que la pressió política exercida pel Ministeri no contribueix de cap manera a afavorir un clima de diàleg i de normalitat institucionals".

La destitució de Ginjaume es va fer efectiva el passat dimecres, en acabar el mes de febrer, després de les pressions del govern espanyol sobre la diplomàcia finlandesa.