Jaume Collboni, candidat del PSC a l’alcaldia de Barcelona per a les pròximes eleccions municipals, ha exposat aquest dimecres les seves tres condicions per arribar a pactes després del 28 de maig. Aquestes són un compromís amb el creixement econòmic de la capital catalana, que passa per l’ampliació de l’aeroport del Prat; garantir polítiques socials sense privatització ni retallades i una mostra de lleialtat a l’Estat espanyol i a les institucions europees. Així ho ha expressat en un esmorzar informatiu amb ElNacional.cat, en què també ha deixat clar que aquesta negociació postelectoral pot ser amb qualsevol dels partits que es presenta a les eleccions, menys amb l’extrema dreta, que ha desitjat que, com el 2019, no entri al ple de l’Ajuntament. 

🔴 Cara a cara de Jaume Collboni amb 'ElNacional.cat', DIRECTE | Última hora

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: totes les dates i quan es vota

🟡 Candidats a les eleccions municipals 2023 a Barcelona: tota la llista

En aquest sentit, ha recordat que si bé cada partit posarà les seves condicions durant la negociació, el PSC és avui “el partit central de Catalunya”, en tant que té acords arreu del país amb la resta de formacions a diferents institucions. “La nostra capacitat per construir majories per governar a la ciutat és molt gran, però s’ha de fer amb una base programàtica”. A més, ha considerat que seria raonable que la llista més votada fos la que liderés l’ajuntament després del 28 de maig, també en el cas que guanyés els comicis un partit independentista com Junts o ERC. El 2019, els republicans amb Ernest Maragall al capdavant van ser els vencedors, però un pacte entre els comuns i els socialistes, amb el suport de Manuel Valls, va permetre la segona legislatura d’Ada Colau.  Amb tot, Collboni ha asseverat que la situació és radicalment diferent de la del 2019, que ja ha quedat superada, quan no va donar suport a la llista més votada, tal com ha reclamat ara.

En aquest esmorzar informatiu amb ElNacional.cat, Collboni també ha aprofitat per censurar el fet que Xavier Trias hagi “amagat” les sigles del partit pel qual es presenta, Junts per Catalunya. Tal com va anunciar l’exalcalde fa unes setmanes, la seva candidatura portarà el nom de Trias per Barcelona, i la marca del partit tampoc no apareixerà a les paperetes electorals. Davant aquest fet, Collboni ha preguntat al seu rival electoral per quin és l’objectiu darrere aquesta ocultació: “A qui vol enganyar, als moderats, als independentistes?", s’ha qüestionat el candidat del PSC. José Antich, director i editor d'ElNacional.cat ha introduït i tancat el col·loqui, conduït pel director audiovisual, Jofre Llombart. 

L'objectiu de Collboni, recuperar l'orgull barceloní

Convençut que es convertirà en el pròxim alcalde de Barcelona, ha fixat com una de les seves grans prioritats recuperar l’orgull barceloní que s’ha perdut en els últims anys durant el mandat d’Ada Colau. El socialista ha reiterat que es nota en l’ambient de la capital catalana que els seus veïns volen que hi hagi un canvi a l’alcaldia, per passar pàgina d’aquesta etapa encapçalada pels comuns, amb un “lideratge dialogant, que sumi i que solucioni problemes, en lloc de crear-ne de nous”, que està convençut que pot representar. En aquest sentit, ha apuntat que compta amb l’aval dels anteriors alcaldes socialistes de Barcelona com a garantia de bon govern: “Tot i que jo penso més en el futur, quan la gent parla amb nostàlgia de la Barcelona que va ser, aquesta va ser una Barcelona socialista”.

Jaume Collboni cara a cara el nacional foto carlos baglietto
Jaume Collboni durant el cara a cara d''ElNacional.cat' / Carlos Baglietto 

Tot i que l’alcaldable socialista s’ha reivindicat com a garantia de canvi, durant aquests últims vuit anys ha format part del govern d’Ada Colau, fins que en va sortir el passat mes de gener per centrar-se en la lluita electoral.  En aquest sentit, ha assegurat que tot i que és crític amb alguns aspectes de la seva gestió, també ha volgut reivindicar algunes de les millores que ha experimentat la ciutat, com ara combatre els pisos turístics il·legals, erradicar la cronificació del top manta o altres fenòmens com el bicitaxi. “No tot ha anat malament ni tot és meravellós”, ha resumit el candidat socialista.

"Cimera de la neteja" per solucionar un dels principals problemes de Barcelona

A banda de recuperar l'orgull barceloní, Collboni també s'ha proposat posar ordre a Barcelona, davant del que ha descrit com una "sensació de desendreçament generalitzat", i convertir Barcelona en una ciutat d'oportunitats, tant en l'àmbit de l'habitatge com en l'econòmic: "Barcelona ha de ser una ciutat amiga de les oportunitats econòmiques". El candidat socialista ha lamentat que els veïns de la ciutat tenen la percepció que aquesta està més bruta, i per això s'ha compromès a convocar una "cimera de la neteja" com una de les seves primeres mesures, ja que l'ajuntament ha fet grans esforços econòmics en aquest aspecte que no s'han traduït a la realitat. En aquest sentit, ha lamentat que Ada Colau hagi intentat negar el problema de la neteja, quan el que ha de fer un alcalde és assumir responsabilitats i agafar "el bou per les banyes".

Si voleu veure l'acte sencer de Jaume Collboni, mireu el següent vídeo.