La ciutat de Barcelona ha empitjorat globalment en els últims 4 anys, coincidint amb el segon mandat de l’alcaldessa Ada Colau. Aquesta és la percepció d’una majoria amplíssima del 77,1%, segons els resultats de l’enquesta de Feedback L’estat de l’opinió pública a Barcelona per a ElNacional.cat, quan falten just quatre mesos per a la celebració de les pròximes eleccions municipals. En el mateix sondeig, els enquestats situen la neteja i la inseguretat ciutadana com els dos principals problemes a resoldre de manera urgent. L'enquesta s’ha elaborat amb una mostra de 600 entrevistes telefòniques fetes entre el passat dilluns 23 de gener i aquest dijous 26 de gener. El sondeig de l'institut demoscòpic que dirigeix Jordi Sauret situa el candidat de Junts per Catalunya, Xavier Trias, com a primer en la cursa per l'alcaldia. 

🗳️ Trias lidera la cursa per l’alcaldia de Barcelona a distància de Collboni, Colau i Maragall
 

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: quan són, dates clau i candidats
 

D’acord amb el sondeig, i a la pregunta de com creu que ha evolucionat Barcelona en els últims quatre anys, un 77,1% considera que la capital catalana ha empitjorat o ha empitjorat molt. I només un 15,4% percep, per contra, que ha millorat molt o ha millorat. Un altre 5,7% no hi veu cap canvi. La valoració negativa o molt negativa és compartida majoritàriament entre els votants de tots els partits, inclosos el de Barcelona en Comú, el grup de l’alcaldessa Colau (39,5% ha empitjorat i 16,8% ha empitjorat molt). Els més crítics són els enquestats que diuen haver votat Junts a les passades eleccions municipals (un 58,7% creu que ha empitjorat molt) i els del PSC (50,2%), socis de Colau al govern municipal. Entre els d’ERC, el 61,7% creu que la ciutat ha empitjorat. Per districtes, a Sarrià-Sant Gervasi (72,2%), Gràcia (63,3%) i Ciutat Vella (62,3%) es recullen les valoracions més negatives.

📝 Candidats a les eleccions municipals 2023 a Barcelona: tota la llista
 

L’enquesta de Feedback per a ElNacional.cat també demana quins són els principals problemes de Barcelona que l’Ajuntament hauria de resoldre de manera més urgent. La conclusió és que Barcelona és una ciutat bruta i insegura. Així, el problema que més apressen a resoldre els enquestats, un 78,8%, és la neteja de carrers, seguit de la seguretat ciutadana, problemàtica citada en segon lloc per un 56,7%. Ja a distància, la gestió i organització del trànsit apareix com a tercer problema prioritari (37,2% dels enquestats) seguit del manteniment de la ciutat (17,2%); el funcionament del transport públic (13,0%); l’accés a l’habitatge (12,6%); la circulació de bicicletes i patinets (11,7%) o la mala planificació de les obres municipals (11,5%).

Insatisfacció amb l'accés a l'habitatge

Quan es pregunta sobre el nivell de satisfacció en diversos aspectes en una escala de 0 a 10, el que menys aprovació recull és l’accés a l’habitatge, amb un 2,82, i el que més complau els enquestats és el funcionament del transport públic, amb un discret 5,74 sobre 10. La seguretat ciutadana i la lluita contra la delinqüència, amb 3,12 punts en el grau de satisfacció, la neteja de la ciutat, amb un 3,37 i la gestió i l’ordenació del trànsit, amb un 3,73, segueixen a la llista com a qüestions pitjor valorades. A més del funcionament del transport públic, sí que aproven amb poc més d’un 5 en les valoracions dels enquestats les condicions per atreure inversions i crear llocs de treball (5,22), la qualitat i quantitat del turisme que atrau la ciutat (5,24), i la projecció internacional de la imatge de Barcelona (5,58).

Fitxa tècnica. Àmbit de l'estudi: Barcelona. Univers: Població més gran de 18 anys empadronada a Barcelona i amb dret a vot en unes eleccions a l'ajuntament de Barcelona. Mètode: enquesta telefònica amb combinació de telèfons fixos (70%) i mòbils (30%). Mostra: 600 entrevistes. Quotes: proporcionades a tres variables: estructura per grups d'edat, sexe i control per districtes de la ciutat. Marge d'error total possible: +-4,08% amb un nivell de confiança del 95,5%, on K=2 i el supòsit de màxima indeterminació (p=q=50/50). Treball de camp: enquestes realitzades entre el dilluns 23 i el dijous 26 de gener de 2023.