L'emissora CNBC americana ha difós avui un reportatge sobre les 4 condicions per crear un nou Estat, on treu dramatisme històric als processos d'independència. L'emissora assenyala que segons la Convenció de Montevideo (1933) per ser un Estat cal "una població permanent, un territori definit, un govern i la capacitat de tenir relacions amb els altres països".

Precisa, però, que a la pràctica no hi ha unes normes clares, i que sovint cal seguir altres criteris. "Cal complir altres condicions, incloent proves clares que la majoria ha escollit de forma lliure la independència, i que les minories hi són benvingudes i respectades. El nou Estat també ha de ser capaç d'acordar els termes del divorci de forma mútua amb el país del qual se separa", apunta.

Segons la CNBC, des del 1945, la fi de la Segona Guerra Mundial, el nombre de països reconeguts ha passat de 51 a 193, amb una clara tendència creixent. Al seu entendre, aquesta tendència encara anirà a més. "De Catalunya a Taiwan, els independentistes fan cada vegada més pressió sobre els governs nacionals, que afronten la possibilitat de noves ruptures", indica.

L'emissora se centra especialment en els casos de Taiwan, que es vol independitzar de la Xina, i de Catalunya. "Catalunya va declarar la independència d'Espanya l'octubre de 2017 després d'un referèndum històric. El govern d'Espanya ho va desestimar considerant-lo il·legal i va dir que els polítics que van encapçalar la rebel·lió serien empresonats", indica.