La diputada de la CUP al Parlament Maria Sirvent ha explicat aquest dilluns que l'acord que preparen amb JxCat i ERC per investir president de la Generalitat Carles Puigdemont també inclourà l'exigència de la CUP que Aigües Ter Llobregat (ATLL) torni a ser pública.

En declaracions a Europa Press, ha explicat que és un dels tres punts que plantegen aquest mateix dilluns en una reunió que tenen des de les 16.30 al Parlament amb JxCat i ERC i que esperen sortir-ne amb un compromís firmat. Fa dies que la CUP es reuneix amb tots dos grups per assolir acords en un programa del Govern per a la pròxima legislatura que permetin propiciar el suport de la CUP a la investidura de Puigdemont.

Segons Sirvent, hi ha "un compromís clar" amb JxCat per retirar els concerts a les escoles que segreguen per sexe i també n'hi ha per crear una assemblea constituent que iniciï el procés constituent que la CUP portava en el seu programa per materialitzar la República, com ja va anunciar el cap de setmana. La idea que els cupaires proposen i que estan "a prop de tancar" suposa crear des del minut zero de la legislatura una assemblea constituent provisional formada per càrrecs electes, parlamentaris i membres d'organismes supramunicipals.

"Es tracta de dotar de sobirania aquesta assemblea per afrontar el 155 i els comptes intervinguts" des de l'inici de la legislatura fins a les eleccions municipals de 2019, quan es constituiria una assemblea constituent que desplegaria el procés constituent obrint el debat a la participació ciutadana.

Aigua pública

No és casual que la tercera reivindicació cupaire per investir Puigdemont sigui recuperar la titularitat pública d'ATLL, ja que està previst que el Tribunal Suprem resolgui ben aviat el contenciós sobre el contracte de privatització de la prestació del servei de proveïment d'aigua potable en alta. Agbar va posar en qüestió el compliment del plec per part d'Acciona i va exigir l'anul·lació de l'adjudicació d'ATLL a Acciona, que és el que la CUP espera que el jutge dirimeixi aquesta setmana: que el contracte es va fer de forma irregular i l'anul·li.

Sirvent ha dit que "si l'anul·la, és el moment que la Generalitat rebutgi fer un nou concurs per adjudicar aquest contracte a una empresa privada i la gestió de l'aigua sigui pública", i ha recordat que pretenen gestionar de forma pública la gestió del cicle integral de l'aigua.

Per a la CUP és un punt fonamental i ho esgrimiran si Puigdemont vol ser investit, perquè ATLL proveeix 4,5 milions de persones i no comparteixen que un servei "tan essencial per a la vida com l'aigua estigui en mans de multinacionals que s'enriqueixen, mentre gestionen per interessos mercantils i no pensant en la comunitat."

"La construcció d'un futur Estat independent no és possible mentre els béns bàsics i fonamentals per a la vida, com l'aigua, siguin en mans d'empreses privades transnacionals", segons Sirvent, que recorda que una de les claus del seu programa electoral era la sobirania sobre el territori i, en concret, sobre les infraestructures estratègiques.