Un càstig desproporcionat. L’Audiència de Barcelona ha condemnat a 7 anys i mig de presó Oleksandr, a qui la Fiscalia demanava 14 anys de presó, per haver tirat un artefacte pirotècnic (no localitzat, ni definit al judici) i haver ocasionat lesions auditives a dos agents de la policia espanyola en una protesta contra la sentència del procés a Barcelona, el 18 d’octubre del 2019 —segons la sentència comunicada aquest dijous i a la qual ha tingut accés ElNacional.cat—. A la mateixa sentència, la secció sisena condemna a 1 any de presó Francesc Colomines, a qui la Fiscalia demanava fins a 7 anys i 4 mesos, i absol Erik, que s’enfrontava a 3 anys de presó, en afirmar que no s’ha provat cap acció seva. La sentència no és ferma i l’advocada d’Oleksandr, Esther Anglès, ja l’estudia per presentar recurs a la sala d’apel·lacions del TSJC. En última instància, el manifestant es podria acollir a la llei d’amnistia perquè els fets s'emmarquen en el procés.

El tribunal condemna Oleksandr i Francesc pel delicte d’atemptat contra l’autoritat, però no considera provat que els tres joves es posessin d’acord per provocar desordres en aquella protesta, als voltants de la plaça d’Urquinaona, i per això els absol del delicte de desordres públics. L’Audiència de Barcelona afegeix que aquella “no va ser una manifestació pacífica, i que els agents van complir amb el seu deure”.  El tribunal —format pels magistrats Javier Lanzos, José María Gómez i M. Isabel Cámara— sosté a la resolució, de 55 planes, que “la principal prova de càrrec és la declaració dels agents” de la policia espanyola. Al judici, els tres joves van denunciar haver patit maltractaments per part de la policia.

Penes detallades

En concret, el tribunal considera provat que Francesc Colomines era a la protesta i que va tirar una pedra que va ferir lleument un agent a la mà. També recull, com va denunciar l’advocat del jove, Benet Salellas, que en ser detingut, els agents el van tirar a terra i li van ocasionar un trau al cap. Per això, el condemna a 1 any de presó per atemptat contra l’autoritat i a pagar una multa de 270 euros per un delicte lleu de lesions, i valora que va reparar el dany causat en haver abonat 225 euros a l’agent.

Pel que fa a Oleksandr, veí d'Arenys de Mar, el tribunal el condemna a 4 anys i mig de presó per un delicte d’atemptat en concurs amb un delicte de lesions menys greu en fer servir un instrument perillós, que va provocar una pèrdua auditiva a un dels agents, al qual ha d’indemnitzar amb 43.393 euros. I la segona condemna és de 3 anys de presó per un delicte de lesions menys greu amb instrument perillós, que també va afectar un segon agent, a qui ha d'indemnitzar amb 9.468 euros.

El tribunal, finalment, sosté que Erick, defensat per l’advocada Marta Bolinches, va ser detingut hores després per la zona d’Arc de Triomf, però no hi ha cap prova contra ell que indiqui que participés en la protesta i que llancés objectes al cordó policial.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!