Desproporció. Tres joves, a qui la Fiscalia demana 14, 7 i 3 anys de presó pels delictes de desordres i atemptat contra l’autoritat per haver participat en una de les protestes de plaça Urquinaona, contra la sentència del Tribunal Suprem als líders independentistes, el 18 d’octubre de 2019, han denunciat al tribunal de la secció 6a de l’Audiència de Barcelona, aquest dimecres, que van ser maltractats per agents de la policia espanyola. En el judici, tots tres han afirmat que no es coneixen entre ells i han negat que llancessin pedres i "artefactes pirotècnics" als agents. Això no obstant, dos policies han identificat els tres encausats i han assegurat que tenien un "lideratge" en els aldarulls.

El primer a declarar ha estat Francesc Colomines, a qui la Fiscalia demana 7 anys i 4 mesos de presó. Ha assegurat que va participar en la manifestació i que estava al carrer Trafalgar “perdut i buscant als amics” per marxar de la zona, moment en què va ser detingut per agents de la policia espanyola. Va haver de rebre assistència mèdica per un trau al cap i cops per tot el cos. “M’ho van fer els agents en detenir-me i m’insultaven dient-me: marica, independentista, Puigdemont i podemita de mierda”, ha contestat Colomines al seu advocat, Benet Salellas. La seva detenció, violenta, es va fer viral a les xarxes socials. El jove no ha denunciat els fets al jutjat perquè ha assegurat que la detenció li va provocar molta ansietat i ha estat en tractament psicològic.

Francesc també ha negat que llancés una pedra d’uns 7x7 cm de diàmetre a un inspector, que li va causar una lesió lleu a la mà esquerra, segons l’escrit de la Fiscalia, ni que cridés als altres com “un líder” a llençar objectes al cordó policial.

No van anar a plaça Urquinaona

Oleksandr S., veí d’Arenys de Mar a qui la Fiscalia demana 14 anys de presó —la pena més alta sol·licitada, que supera la condemna del vicepresident Oriol Junqueras per sedició, castigat a 13 anys de presó— ha assegurat al tribunal que no va estar a plaça Urquinaona. A preguntes de la fiscal i de la seva advocada, Esther Anglès, ha explicat que va anar a Barcelona amb tres amics en cotxe i van anar a la Rambla. A la nit, dos agents de la policia espanyola el van identificar a Arc de Triomf; li van escorcollar la motxilla i l'hi van tornar, i “amb comentaris racistes”, ha assegurat, li van preguntar què hi feia allà.

Tres amics d’Oleksandr —“de tota la infància”— han ratificat que van aparcar a la Barceloneta i van anar a la Rambla, i que no van participar en la protesta, on han admès que es veien corredisses i tirada d’objectes. Han negat que Oleksandr tirés cap petard, i han ratificat que els va explicar que els policies li van fer “comentaris racistes”.

Erik B., veí de Terrassa, defensat per Marta Bolinches, també ha assegurat al tribunal que no va anar a la manifestació: “No m’interessa la política”; i que va anar a casa de l’àvia de la seva exparella. A la nit, va ser identificat per Arc de Triomf: “Un agent em va posar la porra al coll” ha declarat i el va identificar i va donar el seu mòbil. Oleksandr i Erik van ser detinguts el 30 d’octubre a casa seva. Erik va estar cinc dies en presó preventiva i Colomines, prop d'un mes.

Agents ferits, en qüestió

Oleksandr ha contestat “no se m’acudiria pas”, quan la fiscal li ha preguntat si aquella nit va tirar “un petard o un projectil” a la policia. La Fiscalia demana que el jove d’Arenys indemnitzi un agent amb un total de 44.872 euros per les lesions i seqüeles: la pèrdua de l’agudesa auditiva bilateral lleu; i a un segon agent, prop de 10.000 euros per les lesions i una pèrdua de l’agudesa auditiva mitjana. Uns danys que la defensa posa en qüestió.

Pel que fa a les penes, inicialment demana per al jove d'Arenys: 4 anys de presó pel delicte de desordres públics amb agreujants de dur instrument perillós, fer-ho en una manifestació i llançar objectes contundents; 5 anys de presó pel delicte d’atemptat en concurs amb un delicte menys greu de lesions, i 5 anys més pel delicte de lesions menys greu amb instrument perillós.

Ferit per resistir-se

Després dels acusats i els testimonis de les defenses, han començat a declarar agents de la policia espanyola per webex. Un dels agents ha assegurat que aquell dia va ser ferit lleu en la mà esquerra en rebre un cop, que se li atribueix a Francesc. El policia ha admès que no sap qui se la va llençar, a preguntes de l'advocat Salellas. Això no obstant, un segon agent ha assegurat que el va identificar i que el van detenir perquè "portava la veu cantant". També ha assegurat que les lesions de Colomines són perquè "es va resistir a la detenció", i el va dur a una ambulància.

Un tercer agent ha declarat que Oleksandr, amb una dessuadora fosca i una franja groga, i Erik, amb uns guants de color taronja, eren en la protesta i ha assegurat que "treballaven coordinats" i que en identificar-los va demanar al seu superior que els detinguessin després. Aquest agent és un dels que va patir problemes auditius pel llançament de l'artefacte pirotècnic, atribuït al jove d'Arenys de Mar, tot i que no ha detallat com era.

El judici continua dijous, amb la declaració dels pèrits, i els informes finals, on la fiscal ha de decidir si els manté aquestes desorbitades penes de presó.