El PSOE i Sumar han fet valer la majoria que ostenten a la Mesa del Congrés per avalar formalment i qualificar positivament l’inici de la tramitació per la via d’urgència de la proposició de llei d’amnistia, segons han informat fonts parlametàries. Així, amb l’aval dels lletrats de la cambra baixa, la norma de l’oblit judicial comença aquest dimarts un periple parlamentari, en el qual haurà de superar tota mena d’entrebancs per part de la dreta i l’extrema dreta i un grapat de recursos al Tribunal Constitucional. El Partit Popular s’ha oposat a la tramitació de la norma. Ara la Junta de Portaveus haurà de posar data per a la presa en consideració del text.

A més de qualificar-se, també s'ha ratificat la tramitació per la via de la urgència que havien sol·licitat tant el PSOE com els seus socis d'investidura. Això suposarà que els terminis parlamentaris es redueixin a la meitat, que s'acceleri la presentació d'esmenes a la totalitat i parcials i s'avanci el debat al ple. Els càlculs del PSOE és que el Congrés aprovi la llei al desembre perquè s'enviï a posteriori al Senat, on el PP té majoria absoluta i vol alentir la tramitació fins al màxim de dos mesos.

L’admissió a tràmit s’ha basat en l’informe dels serveis jurídics del Congrés, que aquest dilluns van avalar la tramitació de la llei en considerar que no tenia “defectes formals” i no entrava en “palmària contradicció” amb la Constitució espanyola. En el text aportat pels lletrats s’argumenta que la funció de la Mesa de qualificació i admissió a tràmit de les iniciatives legislatives no està pensada “com un control previ de la constitucionalitat”. De fet, els lletrats van establir diferències entre aquesta llei d’amnistia i la proposada pels partits independentistes de 2021 que la Mesa va rebutjar d’inici, en considerar que aquella estava concebuda com “un indult general”, una mesura de gràcia prohibida per la Carta Magna.

Contra aquesta decisió dels serveis jurídics del Congrés, el líder de Vox, Santiago Abascal, ha anunciat aquest dimarts que presentaran querelles per un delicte de prevaricació contra aquests lletrats. Segons va explicar a la xarxa social X, “els lletrats són autors de l’informe que persegueix legitimar el cop a l’estat de dret mitjançant la inconstitucional llei d’amnistia”. A més, l’extrema dreta va amenaçar de fer extensiva la querella als membres de la Mesa que avui han votat a favor de l’admissió a tràmit del projecte de llei registrat pel PSOE.

El periple de la llei a les Corts espanyoles

Amb l’acte d’admissió a tràmit d’aquest dimarts, la proposició de llei arrenca un periple per les Corts espanyoles. En primer lloc, un cop qualificada, la Junta de Portaveus haurà de posar data per a la presa en consideració de la norma. Després hi haurà el debat d’esmenes a la totalitat, haurà de passar per la comissió pertinent i l’haurà de validar-la finalment el ple. En tot aquest procés, que es pot allargar més d'un mes, el PP ja ha avisat que es mirarà amb lupa el procediment i ha advertit que acudirà al Tribunal Constitucional si no veu clar alguna de les fases.

Un cop surti del Congrés, l’amnistia anirà al Senat, on els conservadors tenen majoria absoluta. A la cambra alta, la Mesa podrà decidir si tramita la llei per la via urgent o la via ordinària després de la reforma aprovada la setmana passada. En el segon cas, la tramitació al Senat es pot allargar fins als dos mesos. Tenint en compte que el gener és un mes inhàbil al Congrés, l’aprovació parlamentària del text es pot allargar més enllà del febrer.

El calendari de sessions: el primer ple ordinari serà el 12 de desembre

La reunió de la Mesa d’aquest dimarts també ha aprovat el calendari per a les properes setmanes. El dimarts 28 de novembre es convocarà un ple per ordenar qüestions vinculades a la constitució de comissions, el dimecres 29 hi haurà la sessió solemne d’obertura de la legislatura —amb la presència dels reis—, el dimecres 6 de novembre el ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, compareixerà a la cambra baixa per informar sobre la posició espanyola en la guerra entre Israel i Hamàs. El primer ple ordinari, on s’hi podria portar la primera votació de l’amnistia, està convocat per al dimarts 12 de desembre.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!