Un càstig elevat. La magistrada del jutjat Penal 27 de Barcelona ha condemnat a 2 anys i 4 mesos de presó un jove independentista per haver coaccionat una dona que duia una bandera espanyola i que amb una desena de persones va anar a donar la benvinguda al rei Felip VI, a l’Estació de França, el 9 d’octubre de 2020, on hi havia unes 500 persones que protestaven contra el monarca. En la sentència, confirmada per fonts jurídiques a ElNacional.cat aquest dimecres, la magistrada gairebé ha aplicat la pena que demanava la Fiscalia, que exigia una condemna de 2 anys i 6 mesos de presó pel delicte de coaccions amb les agreujants d’abús de superioritat i discriminació per ideologia.  La condemna, en superar els 2 anys de presó, implicaria entrar en un centre penitenciari, però no és ferma. Norma Pedemonte, advocada d’aquest veí de l’Alt Empordà i estudiant d’infermeria, presentarà recurs contra la condemna a l’Audiència de Barcelona.

En el judici, el jove va assegurar que va anar a la manifestació contra el rei, a pla de Palau, que no va increpar ningú i que quan marxava amb el seu grup d’amics, un agent dels Mossos va dir-los: “Us caurà una bona denúncia, fills de puta”. Per això, la seva advocada va demanar la seva absolució, a més de denunciar que inicialment aquest procediment es va iniciar pel delicte de danys per una pintada i que després es va canviar a coaccions.

Per contra, en la sentència, la magistrada sosté que el jove és autor d'una "violència intimidatòria" perquè considera provat que amb altres persones va rodejar el grup petit a favor del monarca, els van insultar i no els va permetre exercir el seu dret a manifestar-se, a més de pintar a la denunciant.

Pintada a l’esquena

L'Asociación Concordia Real Española va convocar la manifestació de suport al monarca, en el mateix lloc que la protesta de signe contrari. La víctima, una dona gran, va explicar en el judici que duia una bandera espanyola lligada al coll que va anar a la concentració en suport del monarca, a pla de Palau, on es va aplegar amb altres dones que no coneixia. “Cridàvem visca el rei, visca el rei, fins que se’ns va apropar un grup, vaig tenir por i vaig decidir marxar”, va declarar la dona, que en el judici no va recordar els insults que li deien. “En girar-me vaig notar fred, i com una olor de gasoil”, va afirmar, i va afegir que un grup de Mossos de paisà les van treure de la zona. La dona no reclama cap indemnització.

En el judici, la fiscal responsable del Servei de Delictes d’Odi, Marta Gloria López Català, va demanar que es condemnés el jove independentista a 2 anys i 6 mesos de presó pel delicte de coaccions, amb les agreujants d’abús de superioritat i de discriminació per ideologia, i va assegurar que fins a quatre agents dels Mossos van identificar-lo i van veure que es va apropar al grup de 50 persones a favor del monarca. També van assegurar que el noi, al costat d'altres manifestants no identificats, van increpar les dones espanyoles i a la víctima li va pintar una creu a la bandera espanyola que duia a l’esquena. En la resolució, la magistrada subscriu i reprodueix tota la versió de la fiscal.

 

 

A la foto principal, una imatge d'una protesta contra una visita del rei Felip VI a Barcelona, / Foto: Sergi Alcàzar