Un independentista serà jutjat aquest dilluns en el jutjat Penal 27 de Barcelona, acusat d’haver coaccionat una dona que duia una bandera espanyola lligada a l’esquena i que formava part d’un petit grup de persones que donava el seu suport al rei Felip VI, en un acte econòmic a l’Estació de França, el 9 d’octubre de 2020. La fiscal especialitzada en delictes d’Odi i Discriminació demana per a l’activista 2 anys i 6 mesos de presó per un delicte de coaccions per impedir el legítim exercici de drets fonamentals d’expressió, reunió i manifestació amb les agreujants d’abús de superioritat i de discriminació per motius ideològics.

Els fets van passar a l’avinguda Marqués d’Argentera, on es van concentrar un grup de ciutadans que volien mostrar el seu suport al rei, convocats per l'Asociación Concordia Real Española; i d’altres, el seu rebuig. Felip VI, acompanyat pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va participar en un acte del Consorci de la Zona Franca que va organitzar a l’estació de França. Segons el relat de la fiscal, la dona, amb la bandera espanyola, lligada al coll, anava amb un grup de 10 persones que volia donar la benvinguda  i el suport al rei amb la pancarta que deia “Espanya us estima”.  Per contra, hi afegeix que a la zona van anar unes 500 persones d’entitats sobiranistes i independentistes que mostraven el seu rebuig al monarca, i l’acusat juntament amb els altres va increpar i insultar al grup minoritari a favor de la monarquia. Sosté que els van llençar aigua i que els cridaven “Fora feixistes” i “Puta Espanya” “amb el clar propòsit de fer-los fora de la zona”.

Els atacs, segons la fiscal

En l’escrit d’acusació, la fiscal exposa que l’acusat “amb la seva actitud intolerant” i “aprofitant” que eren uns 500 concentrats, “van acorralar” als altres manifestants. L’acusat, segons la fiscal, va treure un esprai de pintura de color negre i va fer-li una creu a la bandera que portava penjada a l’esquena, a més “va donar-li empentes i puntades de peu; i menyspreant-la en mig de la via pública va dir-li ‘Puta Nazi i fatxa’”. La dona no va patir ferides, i al jutge instructor va comunicar-li que no volia cap indemnització, “només que es faci justícia”.

 

Per aquests fets, la Fiscalia acusa l’independentista pel delicte de coaccions agreujades. I, a més de la pena de presó, demana que no se li pugui apropar a menys de 1.000 metres i no comunicar amb ella durant 4 anys.

La ideologia, a l’alça

Les causes penals per discriminació ideològica continuen a l’alça des de la tardor del 2017, amb el procés d’independència de Catalunya. En aquest sentit, la memòria de la Fiscalia de delictes d’Odi de Barcelona detalla que dels 74 escrits d’acusació presentats l’any 2022,el principal motiu de discriminació va ser per l'orientació sexual (22 casos), seguits per la xenofòbia (15 casos) i la ideologia (13 casos), tot i que no s’especifica quines són.