Un estudiant d’infermeria i veí de l’Alt Empordà ha negat haver estat l’autor de les coaccions a una dona, que amb una desena de persones va anar a donar la benvinguda al rei Felip VI, a l’Estació de França, l'any 2020, on hi havia unes 500 persones que protestaven contra el monarca. En el judici, celebrat aquest dilluns al jutjat Penal 27 de Barcelona, el jove, defensat per Norma Pedemonte, ha assegurat que va anar a la manifestació contra el rei, a pla de Palau, que no va increpar ningú i que quan marxava amb el seu grup d’amics, un agent dels Mossos va dir-los: “Us caurà una bona denúncia, fills de puta”. La seva advocada ha demanat la seva absolució, i ha denunciat que inicialment aquest procediment es va iniciar per danys i després es va canviar a coaccions.

Per contra, la fiscal responsable del Servei de Delictes d’Odi, Marta Gloria López Català, ha demanat que se’l condemni a 2 anys i 6 mesos de presó pel delicte de coaccions, amb les agreujants d’abús de superioritat i de discriminació per ideologia, perquè fins a quatre agents dels Mossos han identificat el jove que era entre el grup de 50 persones, i han assegurat que va increpar les dones espanyoles i a una d’elles li va pintar una creu a la bandera espanyola que duia a l’esquena.

Cap reclamació

Els fets van passar el 9 d’octubre de 2020, a pla de Palau, on es van concentrar unes 500 persones, la majoria independentistes, per mostrar el seu rebuig al rei Felip VI. L'Asociación Concordia Real Española va convocar una manifestació de suport al monarca, i una veïna ha explicat en el judici que duia una bandera espanyola lligada a l’esquena i es va ajuntar amb altres dones, que anaven a l’Estació de França, on van trobar una majoria de manifestants de signe contrari. “Cridàvem visca el rei, visca el rei, fins que se’ns va apropar un grup, vaig tenir por i vaig decidir marxar”, ha explicat la dona gran, que en el judici no ha recordat els insults que li deien. “En girar-me vaig notar fred, i com una olor de gasoil”, ha relatat, i ha afegit que un grup de Mossos de paisà les van treure de la zona.

En el judici, han declarat fins a vuit agents dels Mossos d’Esquadra, que anaven de paisà i quatre d’ells han identificat l’acusat: han assegurat que va increpar la dona i va fer-li la pintada, i també una suposada pintada a un vehicle de la Guàrdia Urbana, fet pel qual no se li reclama res. Els agents han assegurat que el van identificar per la seva roba, i quan estava sol, en acabar la protesta, li van agafar un esprai de color negre.  Això no obstant, en l’atestat, de la identificació del grup de joves, posterior, no hi ha cap esprai, segons l’advocada del jove. A banda, els agents han declarat que van convidar a marxar de la zona la desena de manifestants "per garantir la seva seguretat".

L'Asociación Concordia Real Española no va voler denunciar els fets, segons ha explicat un agent dels Mossos, i en el judici no hi havia cap més testimoni. La dona no demana cap indemnització.

Entre el públic en el judici, hi havia Juan Carlos Segura, exdiputat de VOX i actual regidor per la formació ultra a l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet. La defensa del jove havia demanat la seva declaració com a testimoni per certificar que van impulsar la concentració de xoc amb els independentistes, i al final hi ha renunciat.

 

A la foto principal, una manifestació d'universitaris contra el rei a Barcelona. Foto: @el Poble