Una de les líders de l'oposició a Bielorússia María Kolésnikova, que va encapçalar les protestes contra el règim d'Alexánder Lukashenko, ha estat condemnada a 11 anys de presó.

Kolésnikova s'enfronta a 11 anys de presó en ser declarada culpable "d'extremisme" i "conspiració" per intentar "prendre el poder de forma il·legal". A més d'ella, també ha sigut sentenciat a 10 anys de presó el seu company i activista, l'advocat Maxim Znak. El tribunal de Minsk (capital de Bielorússia) els ha declarat culpables de conspirar contra el règim del comunista Lukashenko.

Kolésnikova i Znak formen part del Consell de Coordinació, un òrgan creat per la líder de l'oposició, Svetlana Tijanóvskaya, que ara es troba a l'exili.

L'oposició nega els càrrecs

El judici als dos opositors s'ha celebrat a porta tancada i tots dos acusats havien refusat els càrrecs que se'ls havia imputat. Van argumentar que tenien una motivació política i que responien a un càstig per convocar les manifestacions de l'any passat contra el règim.

"Demanem la immediata alliberació de María i Màxim, que no són culpables de res. Això és terror contra els bielorussos que s'atreveixen a fer front al règim", ha dit el líder de l'oposició Tijanóvskaya en conèixer la sentència.

Un cor a les mans

Segons un comunicat de la Fiscalia General de Bielorússia Kolésnikova complirà la seva condemna en una presó en règim general i Znak en una presó reforçada. El veredicte podrà ser apel·lat, que segurament farà l'advocat de Znak

A lectura de la sentència han assistit els pares dels dos activistes i opositors, que ja duien dos tancats entre reixes. Kolésnikova vestida de negre, que ja és habitual en ella, en la peixera al costat de Znak, fent un cor amb les mans. El cor amb les mans s'ha convertit un símbol de les tres dones líders de l'oposició bielorussa, la sentenciada, Svetlana Tijanóvskaya i Veronika Tsepkalo, durant la campanya electoral.

La UE demana l'alliberament

La Unió Europea (UE) deplora la condemna als opositors i ha demanat la immediata i incondicional alliberació de tots els presoners polítics del país.

"La UE deplora la contínua i flagrant falta de respecte per part del règim de Minsk dels drets humans i les llibertats fonamentals del poble de Bielorússia", ha reaccionat en un comunicat el Servei d'Acció Exterior de la UE.

La diplomàcia comunitària ha reiterat la seva petició d’"alliberar immediatament i incondicionalment de tots els presos polítics a Bielorússia", que superen les 650 persones, incloses Kolésnikova i Znak, als que el tribunal del districte de Minsk ha declarat culpables.

Imatge principal: María Kolésnikova. - Europa Press