Els caps d'Estat i de govern de la Unió Europea (UE) han decidit aquest dimecres no reconèixer els resultats de les eleccions presidencials a Bielorússia del passat 9 d'agost, en els quals es va proclamar vencedor l'actual mandatari, Alexandr Lukaixenko.

"Les eleccions no van ser justes ni lliures i no van complir els estàndards internacionals. No reconeixem els resultats presentats per les autoritats bielorusses", ha assegurat el president del Consell Europeu, Charles Michel, en una roda de premsa al final d'una cimera telemàtica de líders comunitaris.S'hi ha afegit la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen. Tots dos han explicat que impulsaran "sancions dirigides als responsables de la repressió" i la "falsificació de les eleccions".

Michel i Von der Leyen han condemnat la "violència" de les autoritats bielorusses davant les protestes "pacífiques" de la ciutadania. Els 27 reclamen una "transició democràtica pacífica" al país i assignaran 53 milions d'euros "per donar suport al poble bielorús".

Sánchez defensa el diàleg intern

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, també s'ha pronunciat sobre les últimes eleccions bielorusses mostrant la seva "enorme preocupació" per la situació al país després d'unes eleccions que "no han estat lliures ni justes". Sánchez ha considerat que el "millor escenari seria el llançament d'un diàleg nacional inclusiu" per resoldre el conflicte.

A la reunió extraordinària del Consell Europeu, Sánchez també ha reclamat al govern de Lukaixenko la fi de la violència i l'alliberament dels detinguts i "arbitràriament empresonats". En la intervenció a la trobada telemàtica de líders europeus, Sánchez ha donat suport a l'adopció de "mesures restrictives individuals" per part de la UE contra els responsables de la violència i les detencions injustificades.

Segons un comunicat del Palau de la Moncloa, Sánchez ha demanat que s'escolti "atentament" les demandes dels ciutadans d'aquest país i ha defensat que l'actuació de la Unió Europea amb Bielorússia "ha de partir del ple respecte de la seva sobirania".

El cap de l'executiu ha afirmat que Espanya té "compromís i solidaritat" amb el conjunt de la societat civil bielorussa. També ha considerat "important" que les relacions entre la UE i aquest país es mantinguin en el marc de l'Associació Oriental.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat