Una alta funcionària i ex alt càrrec de l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (Aecid), Laura López de Cerain, ha estat condemnada a set anys d'inhabilitació per afavorir a Humanisme i Democràcia, una la fundació vinculada al PP, en projectes d'ajuda al desenvolupament. Aquesta és la primera condemna per corrupció per la gestió durant el govern de Mariano Rajoy, segons ha avançat El Confidencial.

La sentència considera provat que en 2014 López de Cerain va canviar les puntuacions perquè aquesta fundació obtingués una subvenció i que ho va fer "sense que existís cap criteri tècnic que fonamentés l'esmentada modificación".Una funcionària de base no va denunciar el cas i López de Cerain va ser premiada pel Govern del PP amb un cobejat càrrec de París. La Fiscalia no va veure delicte i mai no va acusar.

Mariano Rajoy ACN

El jutjat penal 5 de Madrid va dictar una rellevant sentència sobre un cas poc conegut de corrupció durant el Govern de Mariano Rajoy. El cas va originar una investigació judicial contra Laura López de Cerain, tècnica de l'Administració Civil i llavors directora de Cooperació Multilateral, Horitzontal i Financera. El judici es va celebrar fa unes setmanes i, malgrat l'abundant documentació, la Fiscalia va decidir no acusar. Ara el jutge considera provat que hi va haver prevaricació en els ajuts de cooperació al desenvolupament de 2014. Aquell any, en plenes retallades, les ONG depenien d'aquesta convocatòria de 14 milions per a la seva subsistència. "Per a la concessió de la subvenció al Perú, es van presentar diversos potencials adjudicataris, entre qui es trobaven l'ONG Metges de Món i la Fundació Humanisme i Democràcia," segons la sentència.

La sentència acusa com a fets provats la manipulació de la puntuació. "En relació amb aquest projecte, Laura López de Cerain li va manifestar que calia variar les puntuacions per adjudicar-lo, a la qual cosa Guadalupe Ros va respondre que no era possible sense variar les puntuacions dels altres, ja que només podrien pujar-li un màxim de 22 punts i amb això quedaria fora dels tres primers llocs, que eren els corresponents a projectes que obtenien subvencions".

Així, Humanisme i Democràcia va passar al tercer lloc, l'últim que donava accés a la subvenció. Va aconseguir 84,1 punts i Metges del Món es va quedar en 83,9. La subvenció de 365.000 euros va ser per a la fundació afí al PP i Metges del Món no va rebre ajuda per al seu programa al Perú. "Al temps de dictar-se la resolució, presidia la Comissió d'Adjudicació i l'Aecid Gonzalo Robles Orozco, que abans d'ocupar tal càrrec havia format part del Patronat de Fundació Humanisme i Democràcia." Tradicionalment, Humanisme i Democràcia era afí al PP fins que el 2017 es va constituir en fundació lligada al partit en substitució de FAES.