Primera condemna a un jove que va participar en la protesta convocada per Tsunami Democràtic a l’aeroport del Prat, el  14 d’octubre de 2019, en saber-se la condemna dels líders independentistes pel Tribunal Suprem. Eduard, un jove de Lleida i estudiant d’Enginyeria Química a Barcelona, ha acceptat una condemna de 3 anys i 4 mesos de presó per un delicte de desordres públics i un d’atemptat contra l’autoritat en assumir que va participar en la protesta amb aldarulls.  En el judici, a l’Audiència de Barcelona, aquest dilluns, la Fiscalia, que li demanava inicialment 9 anys de presó li ha rebaixat a la petició de penes, que ha acceptat el noi, a més de pagar una multa de 1.400 euros.

L’advocat de l' acusat, Carles Esteve, ha demanat al tribunal que suspengui la seva entrada a la presó, en aplicació de l’article 80.3 del Codi Penal, el qual permet eludir la presó si les penes per separat no superen els dos anys de presó, i si la persona no té antecedents, com el cas de l’universitari. Les tres magistrades, que formaven el tribunal de la secció 3a de l’Audiència de Barcelona, han dictat in voce la condemna de conformitat, així com la suspensió de la seva entrada en un penal, a condició que durant 4 anys no delinqueixi.

L’actuació condemnada

Eduard ha acceptat els fets relatats en l’escrit d’acusació de la Fiscalia, que assegura que ell formava part d’un grup nombrós de manifestants que es va aplegar per accedir a la Terminal 1 de l’aeroport del Prat. “No feia cas a les ordres policials”, i “volia atemptar contra la pau pública” i paralitzar aquesta infraestructura, indica el relat fiscal. Hi afegeix que “en una autèntica situació de caos”, els agents dels antiavalots dels Mossos van formar dues línies de contenció, i que l’acusat, tapat amb un casc, va agafar un extintor que hi havia en una columna del vestíbul i “amb menyspreu al principi d’autoritat va agafar la mànega i va ruixar els agents durant uns segons i va llençar-lo cap als agents". Cap agent va patir cap lesió.

Nou judici de Tsunami al Barça

Es dona la circumstància que aquest dimecres l’Audiència de Barcelona jutjarà un altre jove, acusat de provocar aldarulls en la protesta que Tsunami va convocar al camp del Barça. La Fiscalia li demana 7 anys de presó pels delictes de desordres públics, atemptat contra l’autoritat, i delicte llei de lesions. Dos joves ja van ser condemnats per desordres en aquesta protesta del Barça i la secció segona de l’Audiència de Barcelona va acceptar de suspendre la seva entrada a la presó.

La plataforma Tsunami Democràtic va aparèixer de forma anònima a les xarxes socials i va mobilitzar una multitud de ciutadans contra el càstig del Suprem als líders catalans. L’Audiència Nacional manté secreta una investigació per descobrir els seus autors i impulsors. Dos dels principals acusats són l’exconseller d’ERC, Xavier Vendrell, i l’exdirigent de CDC David Madí.