Denúncia unitària d'unionistes i independentistes escocesos contra els moviments de l'Estat envers l'independentisme i les institucions catalanes. Personalitats de diferents corrents polítiques escoceses, favorables i contraris a l'autodeterminació, han impulsat una recollida de signatures en contra de "l'autoritarisme" del govern espanyol.

Els sotasignants, en un manifest avançat pel diari britànic The Herald, denuncien els moviments del govern espanyol respecte Catalunya en una carta en la qual expressen la "solidaritat" amb els presos polítics. Assenyalen, d'altra banda, que l'Estat ha perpetrat el que consideren una "opressió de la democràcia catalana", mitjançant l'ús de la força contra ciutadans "innocents" en l'exercici dels seus drets.

La condemna arriba just amb la posada en marxa de la causa judicial contra la consellera Clara Ponsatí, que compareixerà el mes de juliol davant la justícia escocesa, que haurà de decidir si l'extradita a l'estat espanyol.

"Forçats a l'exili"

Segons apunta el text, els dirigents polítics catalans han estat "forçats a l'exili" i per aquest motiu exposen que no se'ls ha d'extraditar a Espanya. I en aquesta crida demanen els suport d'organitzacions polítiques i ciutadans escocesos de diferent signe polític amb l'objectiu "no de reflectir el seu suport a la independència", sinó de "protegir els principis de la democràcia contra l'autoritarisme".