El Tribunal d'Edimburg ajorna la decisió sobre l'extradició de Clara Ponsatí. La consellera a l'exili ha assistit a una vista davant el jutge escocès que ha de decidir si executa l'ordre d'extradició sol·licitada per la justícia espanyola. El magistrat ha considerat que no té prou informació i que necessita més temps per prendre una decisió.

Segons ha informat la defensa de Ponsatí, el jutge ha decidit posposar la causa fins al 30 de juliol, amb dues vistes preliminars el 15 de maig i el 5 de juliol.

advocat ponsati edimburg efe

La consellera Ponsatí i el seu advocat arribant al Tribunal d'Edimburg aquest matí / Efe

Un cop acabada la vista, la consellera a l'exili ha sortit junt amb el seu advocat, Aamer Anwar, que ha fet unes declaracions. La defensa de la responsable d'Ensenyament ha considerat que no es pot atribuir a Ponsatí els delictes de rebel·lió i malversació de fons públics en la legislació escocesa, i ha acusat les autoritats espanyoles "d'abusar de l'euroordre". Per la seva banda, la consellera ha preferit no fer cap comentari sobre la vista.

"Una distorsió grotesca de la veritat"

L'advocat de Ponsatí ha esclatat contra les autoritats judicials de l'estat espanyol, que ha acusat de posar en marxa una euroordre que forma part d'una "persecució orquestrada políticament". Segons Anwar, el cas de l'1-O és una "distorsió grotesca de la veritat", ja que no hi va haver cap acte de violència ni tampoc es van dedicar fons públics al referèndum sobre la independència.

"No pot justificar cap acte de violència que hagi fet la Clara", ha exposat sobre la interlocutòria del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, que va expedir l'euroordre de detenció. Sobre el text del magistrat, l'advocat no dona crèdit a la paradoxa que s'hagi assenyalat líders independentistes i no pas els policies espanyols, que van actuar sobre els ciutadans durant la jornada de l'1-O.

Anwar ha assenyalat que els delictes que se li imputen no tenen un equivalent en l'ordenament escocès i que, en tot cas, l'extradició seria "injusta". I és que l'advocat considera que, en cas que la consellera a l'exili fos extradida, seria "maltractada, detinguda i restringida" en un procés que ha qualificat "d'opressiu i incompatible amb els drets humans".

Ponsatí a Escòcia

Ponsatí, que es va lliurar el mes passat i a qui se li va concedir la llibertat condicional amb mesures cautelars, es manté refugiada a Escòcia. Treballa com a professora a la universitat escocesa de Saint Andrews, on va arribar al març procedent de Bèlgica.

El seu advocat ha posat en relleu la seguretat de mantenir la consellera en territori escocès per la seva llarga tradició de recepció de persones refugiades per "injustícies".