Després de més de dos anys i mig d'insults i amenaces contra el president a l'exili, Carles Puigdemont, un jutjat ha sancionat el primer cas. Així ho ha anunciat l'advocat del president i diputat al Congrés, Jaume Alonso-Cuevillas, a través de les xarxes socials.

El cas sancionat és el d'un home a cavall que va proferir diversos insults contra Puigdemont i fins i tot va desitjar que el violessin un cop entrés a la presó. La condemna dictada pel jutge és d'una multa administrativa de dos mesos a raó de 20 euros al dia, que suma un total de 1.200 euros de multa.

"Molt preocupant el posicionament de la Fiscalia"

En els seus tuits, Cuevillas ha lamentat que la sanció sigui tan lleu en relació als fets i ha lamentat que la Fiscalia els hagi banalitzat i fins i tot hagi demanat l'absolució, tot i que ha celebrat que, després de 32 mesos, hagi arribat la primera condemna a les nombroses denúncies que han interposat.

 D'altra banda, Cuevillas s'ha preguntat que si aquest mateix cas hagués estat contra "qualsevol polític defensor de la unitat d'Espanya" la Fiscalia hagués demanat l'absolució del denunciat i si la condemna hagués estat igual de tova.

En el cas de la Fiscalia, la sentència recull que durant el judici va posar en entredit les “expressions intimidatòries” del posteriorment condemnat perquè calia contextualitzar-les en el “conflicte polític d'aquelles dates”, i perquè “sense negar-ne la naturalesa vexatòria, no assoleixen un mínim exigible d'antijuridicitat penal com a amenaces, per l'entitat insuficient”.

La Fiscalia considerava, així, que hi havia “dubtes de serietat en el perill” que poguessin representar per a Puigdemont aquestes publicacions. En aquest sentit, en una de les fotografies difoses el condemnat empunyava una arma. El fiscal va afirmar durant el judici que no es podia saber si era “real o simulada”.

Puigdemont felicita Cuevillas

Després de l'anunci de la condemna, el president Puigdemont ha agraït la feina a Cuevillas i ha assegurat que persistir, tot i tenir-ho tot en contra, "és una divisa que no hem abandonat mai", en relació a la judicialització dels insults i amenaces que se li han proferit des de que va marxar a l'exili.