El jurista Joan Queralt ha manifestat que la suspensió que ha decretat la mesa del Congrés espanyol a 4 diputats catalans presos polítics és "dret de l'enemic".

"Avui l'Estat ha llençat encara més pel desguàs l'Estat de dret. Res que tingui a veure amb el procés es resol conforme al dret vigent. Han decidit no atorgar cap garantia a qui no combregui amb el seu concepte d'Espanya: dret de l'enemic. Això és el seu constitucionalisme", ha assenyalat.

El dret penal de l'enemic, Feindstrafrecht en alemany, és un concepte encunyat pel jurista alemany Günther Jakobs, que apunta que en persones considerades enemigues de l'Estat s'utilitza una interpretació jurídica que va contra la persona, per sobre del suposat delicte que hagi comès. No se la considera per tant membre de la societat o del país.

La teoria del dret penal de l'enemic, que alguns juristes afirmen que es va aplicar a Guantánamo, inclou conceptes com l'anticipació del càstig, la desproporcionalitat de les sentències, la creació de lleis severes, la flexibilització de les garanties penals, i l'arbitrarietat en les sancions.