Amunt i avall. Avall i amunt. “Surtin en silenci”, no s’ha cansat de repetir en aquest ple de dijous Carme Forcadell. La presidenta del Parlament s'ha molestat pel moviment constant dels diputats independentistes. Al matí, Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Neus Munté i companyia, ultimant una contraoferta pressupostària per seduir la CUP. I a la tarda, reunió bilateral amb els anticapitalistes. Tot això, interromput cada 45 minuts per tornar a entrar a l’hemicicle per votar les mocions.

El resultat final: “Enrocament”. Anna Gabriel ha dit que “no hi ha canvis en res” en els comptes, i ha advertit que “l’esmena a la totalitat” que van anunciar que votarien segueix en peu. I des de l’executiu han respost que no pensen fer-se enrere, que dijous vinent es vota tant sí com no.

Anníbal i Via Augusta

Mentrestant, la resta de diputats miraven mapes i exercicis. El conseller d’Infraestructures, Josep Rull, i el diputat de Junts Pel Sí Germà Bel han fet tàndem per fer una masterclass sobre el “model radial” ferroviari. Rull ha instat els parlamentaris a fer “l’exercici del triangle”: anar a Madrid des de Barcelona i des de Madrid a València i després fer-ho directament amb l’Euromed, de Barcelona a València. El convergent ha assegurat que amb aquest viatge “s’entenen” moltes coses.

Però abans Bel ja havia tret mapes (3), amb cert aire irònic i desesperat, lamentant que no sap “què més” argumentar per convèncer sobre la necessitat del Corredor del Mediterrani. “Ja hem parlat d'Anníbal, de la Via Augusta dels romans i del Sant Jordi del 1720 on es crea l'Espanya radial", ha enumerat.

Expropiacions

“Salvats per l’Òmnibus”, deuen haver pensat avui els convergents. Els de Catalunya Sí Que es Pot volien enganxar-los citant en la moció sobre habitatges una llei del 2007, per la qual amb el vot afirmatiu comprometien el Govern a expropiar pisos buits. Però al carrer Còrsega s’ho miren tot amb lupa. Sabien que anys més tard havien tombat aquest punt de la legislació. Victòria per a ells.

Però de multes sí que n’han parlat. Els de Carles Puigdemont han donat llum verda a començar a multar els grans tenidors i entitats financeres que evitin donar un ús social als pisos buits. Els ajuntaments, primers a fer-ho, han sumat aquest dijous l’adhesió, ni més ni menys que de la Generalitat.

La república del PP

Qui també ha sumat una adhesió avui és “la república catalana amb corrupció zero”. La del PP, insòlitament. Llàstima que, tot i curiós, sigui només el títol d’una moció cupaire, a la qual els populars han votat favorablement. “Ens agraden molts dels punts”, ha admès Esperanza García.

Però si han accedit a donar els 9 vots constitucionalistes ha estat només perquè, més enllà de l’encapçalament, a l’interior del text no hi havia cap menció a l’Estat català i, García, burleta, s’ha encarregat de recordar-ho als cupaires. “Intentàvem entrar amb competències que pertanyen actualment a l’Estat”, ha justificat Benet Salellas. Però... “Junts Pel Sí no ens ho ha comprat i hem preferit ser possibilistes”.