La desconfiança mútua llaurada durant anys és el gran taló d'Aquil·les de la relació entre ERC i Junts i així es desprèn de la negociació que mantenen oberta els dos partits per formar govern. Han passat ja dos mesos de la celebració de les eleccions i l'acord ha anat saltant fulls del calendari. Ara se situa més enllà de Sant Jordi, previsiblement als primers compassos del mes de maig. L'aspirant a president, Pere Aragonès, considera que el seu partit ja ha posat "propostes suficients" per "accelerar el tancament de l'acord". 

Així ho ha afirmat en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio, en el 90è aniversari de la proclamació de la Segona República de Macià i Companys. El presidenciable d'ERC ha insistit en la idea que des de fa setmanes repeteixen les primeres espases del partit, que "no hi ha cap escull insalvable que impedeixi fer govern com més aviat millor": En aquest sentit ha destacat que han aconseguit el que els últims anys havia estat més difícil, que era tancar un acord amb la CUP, i ha demanat a Junts que s'avingui al més fàcil, que és que el segon partit independentista doni suport al primer, com ha fet ERC amb CDC i Junts al llarg de l'última dècada. 

Contacte amb Puigdemont

Fonts republicanes informen a ElNacional.cat que dissabte es va enviar a Junts un "document extens" amb concrecions per analitzar. Encara estan pendents de resposta. Aragonès ha explicat que manté contacte permanent amb Jordi Sànchez i que també ha enraonat amb Puigdemont. Va ser "una conversa cordial i aclaridora" que li va servir, ha dit, per convence's que les seves agendes són compatibles.

L'encara vicepresident espera que "en les properes setmanes" pugui saber-se si es desencalla la situació. "Esgotar el termini seria una irresponsabilitat", ha sentenciat, fent evident que "cada dia que passa, el cost de no formar govern és més alt". Encara sobre el calendari, ha descartat que les eleccions madrilenyes previstes per al 4 de maig hagin d'influir en les negociacions per fer govern a Catalunya. 

Reestructuració del Govern

Més enllà de les diferències de fons que els equips negociadors miren d'anar resolent, tots els implicats són conscients que el gran obstacle és un vell conegut i té a veure amb la mala relació instaurada entre ERC i Junts. Malgrat tot, Aragonès ha confirmat que, si bé està preparat per afrontar qualsevol escenari, la seva prioritat és una coalició de govern amb els junters. Això sí, amb canvis substancials respecte a les anteriors legislatures. 

Ara serà ERC qui capitanegi l'executiu i el disseny que plantegen els republicans preveu una sacsejada profunda de l'estructura governamental, amb la creació de tres noves conselleries —Acció Climàtica, Igualtat i Feminismes i Universitat i Recerca— que comportarien una "reestructuració" de la resta de departaments per evitar "una inflació de conselleries". 

En paral·lel, l'obsessió d'ERC és que desaparegui el concepte de "compartiments estancs". És a dir, que les conselleries no siguin exclusives d'un sol partit, sinó que en els càrrecs intermedis puguin intercalar-se membres de l'altra formació. 

Blindar el Govern de les crisis

Alhora, els equips negociadors treballen en la creació de "mecanismes de seguiment i coordinació" entre socis que serveixin com a "eina perquè quan hi hagi un problema, que n'hi haurà, es pugui desbloquejar". Així ho ha confirmat el mateix Aragonès.

Vista l'experiència dels darrers anys, la prioritat passa per blindar l'executiu de les crisis que segur que sorgiran. Seria a partir de diversos comitès. L'un, al Parlament, i que ja havia existit en etapes anteriors, és el que es reuniria amb més freqüència. A més, però, la idea és acompanyar aquest espai d'un altre que incorpori membres de l'executiu. Finalment, s'estudia la idea de celebrar conclaves més puntuals però de més calat per avaluar l'estat de salut de la coalició. Seria similar a la "jornada de convivència" que Pedro Sánchez va convocar ara fa un any amb tots els seus ministres en una finca de Toledo. 

A la imatge principal, Aragonès a la reunió del Govern d'aquest dimarts. / R. Moreno