El Moviment Republicà d'Euskadi s'ha concentrat aquest diumenge a les tres capitals basques per reivindicar "una sortida republicana" a la crisi i "acabar amb la monarquia". Les mobilitzacions, en les quals ha participat Ezker Anitza-IU, s'han fet a Vitòria, a Bilbao i a Sant Sebastià. Amb banderes republicanes espanyoles i ikurriñes, els participants han reclamat una "Constitució que garanteixi els drets bàsics, laborals, socials i polítics al conjunt de la ciutadania".

En declaracions als mitjans, portaveus del Moviment Republicà d'Euskadi han exigit "un canvi en la prefectura de l'Estat". "Entenem que no és adequada sinó obsoleta una monarquia que demostra un grau de corrupció molt elevat i que és hereva del franquisme", han afegit.

Així mateix, els organitzadors han advertit que la segona onada d'una pandèmia ens ha submergit "en una crisi no només sanitària sinó social, econòmica i política" que ha revelat "la fragilitat de l'Estat i els seus serveis públics". "Ens ha revelat també les disfuncions institucionals en aspectes clau com els límits de l'Estat de les autonomies", han afegit.

D'altra banda, han advocat per una Constitució que "garanteixi els drets bàsics, laborals, socials i polítics al conjunt de la ciutadania, que fixi com a prioritat les inversions en serveis públics davant del pagament del deute".