Centenars de persones s'han aplegat a la Plaça Major de Vic per reivindicar la llibertat d'expressió i la llibertat de Joan Coma, el regidor de la CUP de Vic detingut avui per obligar-lo a declarar demà a l'Audiència Nacional. Li imputen un delicte de sedició per les seves paraules al ple municipal on va votar a favor del decret de ruptura del Parlament. 

L'acte a Vic l'ha encapçalat la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i ha comptat amb els representants de totes les forces sobiranistes, a més de Catalunya Sí que es Pot.

"Podran atemptar contra les individualitats però no podran trencar la complicitat si tenim la capacitat d'anar-la construint", diu el manifest fet pel col·lectiu 30/03 de suport a Joan Coma, que ha centrat la concentració. 

El text ha recordat les mateixes paraules de Joan Coma abans de la detenció: "Passi el que passi, mantinguem la calma i practiquem la desobediència pacífica i pacient. Saben que, democràticament, ho tenen tot perdut".

"Joan, et volem lliure", ha tancat al final Jordi Figuerola, del moviment 30/03. 

"No farem ni un pas enrere"

Carme Forcadell ha encapçalat l'acte escoltant el manifest des de darrere la pancarta en suport a Joan Coma, al costat dels representants dels grups parlamentaris.

En acabar, i després de cantar Els Segadors, ha volgut llançar un missatge d'unitat i de suport a tots els càrrecs electes que tenen a sobre el braç de la Justícia per expressar la seva opinió democràticament: “Els demòcrates ens unim davant l’atac a la llibertat d’expressió”, ha dit.

La presidenta del Parlament ha exposat que "Joan Coma va expressar allò pel qual els ciutadans el van votar" en el ple municipal i ha reivindicat que "defensar la llibertat d'expressió dels electes és defensar la llibertat d'expressió dels ciutadans".

Anna Gabriel, de la CUP, ha fet costat a Joan Coma des de Vic. Just abans de marxar cap a Madrid on demà donarà suport al regidor ha insistit que "no podran res des de la judicialització i la repressió".

"Ens trobem davant un fet del tot inèdit i del tot reprovable", ha denunciat Joan Cuixart, d'Òmnium, en unes declaracions posteriors a la lectura del manifest, on ha fet referència al "passat franquista" del jutge Ismael Moreno, que demà interrogarà Coma. "Trencarem tants ous com faci falta per menjar-nos les truites que ens doni la gana", ha conclòs Cuixart.

Des de l'ANC, Jordi Sánchez ha compartit les paraules que han portat Joan Coma a l'Audiència Nacional. "No accepten que la llibertat d'expressió pugui ser permanentment vigilada per part d'aquells que només volen salvaguardar la unitat de la pàtria, de la seva pàtria", ha rubricat.