Uns centenars de persones s'han concentrat aquesta tarda davant de la Delegació del Govern Espanyol a Barcelona per denunciar els 1.000 dies de presó de Jordi Cuixart i Jordi Sánchez. El vicepresident d'Òmnium i l'expresident de l'ANC van entrar a la presó el 16 d'octubre del 2017, i durant aquests gairebé tres anys han passat pel centre penitenciari de Soto del Real, a Madrid, i de Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada.  

Sota el lema Mil raons per la llibertat, l'acte, de format volgudament reduït, ha començat a les 18 d'aquest diumenge i està previst que s'allargui fins les 21 hores. Durant la concentració, els organitzadors han recollit missatges de suport de forma presencial i virtual per fer-los arribar als empresonats. 

"La presó no serà un límit"

"No som al carrer només per totes les persones que han patit la repressió de l'Estat, sinó també per dir mil dies després que ni la presó ni la violència serà un límit per seguir lluitant pels drets i les llibertats d'aquest país, per la independència de Catalunya", ha explicat el vicepresident d'Òmnium. 

Mauri, que ha denunciat que "aquesta repressió contra líders de la societat civil no son admissibles" i així ho han dit diferents organitzacions internacionals, ha assegurat que sortiran "al carrer les vegades que calgui per defensar que si la ciutadania ho vol té el dret de viure en una República Lliure". "Com diu Jordi Cuixart: Ho tornarem a fer", ha reiterat Mauri.

El número dos d'Òmnium ha aprofitat l'acte per advertir que el rei Felip VI, que visitarà Catalunya aquest divendres, no serà benvingut, "perquè és ell qui va instar a l'a por ellos contra la ciutadania d'aquest país". Així mateix, ha recordat que Cuixart i Sànchez "porten molts més dies empresonats sota un govern de Pedro Sánchez" que no pas sota el govern de Mariano Rajoy.

mauri paluzie marta lasalas

Marcel Mauri i Elisenda Paluzie a la concentració. / ML

Per la seva banda, Elisenda Paluzie, presidenta de l'ANC, ha volgut recordar el "dolor" que va provocar l'empresonament, però alhora ha remarcat com l'han sabut "transformar en lluita".  "L'objectiu que tenia l'Estat Espanyol era que abandonéssim els nostres ideals i escapçar els lideratges, però seguim ferms fins que aconseguim la independència del nostre país", ha insistit.

Pendents del tercer grau

Les juntes de tractament de les presons de Lledoners, Wad-Ras i Puig de les Basses van proposar a principis de mes, per unanimitat, concedir el tercer grau als nou líders independentistes presos.

A banda dels 1.000 dies que Jordi Cuixart i Jordi Sànchez porten a la presó, Oriol Junqueras i Quim Forn sumen aquest diumenge un total 983 nits empresonats. Josep Rull, Jordi Turull, Dolors Bassa i Raül Romeva, un total de 874 nits, i Carme Forcadell, 843 nits. 

Imatge principal: Concentració de suport pels 1.000 dies de presó de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, davant la Delegació del Govern de Barcelona. / ML