Dia 12 de juliol, fa mil dies que Jordi Cuixart i Jordi Sánchez estan privats de llibertat. El líder d'Òmnium i el president de la Crida Nacional per la República van entrar a la presó el 16 d'octubre del 2017, i durant aquests gairebé tres anys han passat pel centre penitenciari de Soto del Real, a Madrid, i de Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada.  El 16 de gener d'aquesy any se'ls va concedir el primer permís penitenciari en complir una quarta part de la condemna pel delicte de sedició. 

Des d'entitats sobrianistes com l'Assemblea, Òmnium, La Forja o Arran, s'han convocat concentracions de suport demà diumenge en denúncia de "la vulneració de drets humans per part de l'Estat".

La protesta central es farà a les sis de la tarda a la subdelegació del govern espanyol a Barcelona, a la cruïlla entre els carrers de Mallorca i de Roger de Llúria a Barcelona.

Durant l'acte, que s'allargarà fins les 21 hores sota el nom 'Mil raons per la llibertat', els organitzadors recolliran missatges per fer-los arribar als empresonats. 

Pendents del tercer grau

Les juntes de tractament de les presons de Lledoners, Wad-Ras i Puig de les Basses van proposar a princpis de mes, per unanimitat, concedir el tercer grau als nou líders independentistes presos, de manera que en principi només haurien d'anar al centre penitenciari a dormir entre setmana.

Amb la proposta de les juntes de tractament, que en un termini màxim de dos mesos ha de ser ratificada per la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima per fer-se efectiva, els presos del procés haurien d'anar únicament a dormir a la presó, de dilluns a divendres, i passarien el cap de setmana a casa seva. Els reclusos podran accedir a la llibertat quant el ratifiqui la Generalitat, encara que el tercer grau pot ser recorregut per la Fiscalia -que fins ara s'ha oposat a totes les flexibilitzacions penitenciàries dels presos- davant el jutjat de vigilància i, a diferència del 100.2, l'última paraula la tindria el Suprem, com a tribunal sentenciador.

Amb el tercer grau, els nou interns podrien anar a dormir a centres penitenciaris oberts, a les anomenades "unitats de dependents" -habitatges compartits per a presos en semillibertat sota supervisió- o fins i tot a casa, si se'ls apliqués en un futur l'article 86.4 del reglament penitenciari que es va utilitzar per excarcerar reclusos durant la pandèmia.

A diferència del passat mes de desembre, en què les juntes de tractament van proposar el segon grau als líders del procés en contra del criteri d'alguns dels seus membres, la decisió d'avui ha estat acordada de forma unànime per la trentena de tècnics que integren els equips de Lledoners, Wad-Ras i Puig de les Basses.

Els líders del procés tenen la possibilitat d'accedir al règim de semillibertat quan porten interns entre dos anys i mig i tres i, des del passat mes de febrer, gaudeixen de sortides setmanals per treballar, fer voluntariat o cuidar familiars dependents.