Milers de persones s'han concentrat per segon dia consecutiu aquest vespre davant la presó de Lledoners. Aquest cop ho han fet responent a la convocatòria de l'Associació Catalana de Drets Civils, ANC i Òmnium, quan es compleix un any de presó del vicepresident Oriol Junqueras i el conseller Quim Forn, i el mateix dia en què s'han conegut les peticions de la fiscalia de 177 anys de presó per als responsables polítics del procés.

manifestacio lledoners estelades presos politics - Sergi alcàzar

El president, Quim Torra, consellers del Govern i representants dels partits han acudit a la convocatòria de les famílies al igual que unes 10.000 persones que omplien, segons l'organització, l'esplanada desafiant una nit freda i humida.

Torra ha aprofitat l'acte per advertir que les peticions de presó que avui s'han conegut són la resposta de l'Estat al termini d'un mes que havia fixat perquè el president espanyol, Pedro Sánchez, donés resposta a la petició catalana d'un referèndum acordat. Per aquesta raó, ha advertit a Sánchez que les forces independentistes retiren el suport al govern del PSOE i no votaran els pressupostos.

Lluis Llach Lledoners - Sergi Alcàzar

Amb tot, la crida més repetida aquest vespre entre el públic de Lledoners ha estat la d'unitat. L'apel·lació al consens entre les forces independentistes també s'ha enfilat a l'escenari i ha aparegut en les intervencions. La més contundent, la del cantautor Lluís Llach que, com a responsable del Fòrum Cívic Constituent i després de recordar que va ser diputat durant l'onzena legislatura, ha exigit als polítics presents: "Per favor no es pot admetre res més que la unitat estratègica, no es pot admetre res més". Llach ha assegurat que la unitat no esborrarà les diferències entre els partits i ha reblat: "Us ho exigim!".

Els protagonistes de l'acte han estat, però, els presos que han intervingut a través de cartes.

Marta Vilaret, amiga de la família d'Oriol Junqueras, ha llegit un missatge del vicepresident. "Això no va de lleis, perquè no hem comès cap delicte. Això és un càstig. Si pensaven que recularíem, no ens coneixen", assegurava Junqueras en l'escrit alhora que ha pronosticava que la presó serà el pitjor error de l'Estat "perquè serà la seva derrota". "Ara ja saben que estem disposats a tot", ha reblat.

manifestacio lledoners estelades presos politics - Sergi alcàzar

L'acte ha començat amb la intervenció de Laura Masvidal, esposa de Quim Forn, que ha advertit que "no per previsible deixa de ser molt i molt greu" la petició de penes que avui s'ha conegut. La seva filla Elisabet s'ha encarregat de llegir la carta del conseller: "Potser algú havia imaginat que la presó i l'exili ens farien desistir. No ha estat així. La presó ens ha fet més forts. Denunciarem la presó que hem patit, l'arbitrarietat dels jutges. Anirem al judici amb la cara ben alta", ha assegurat.

L'esposa de Jordi Turull, Blanca Bregolat, ha llegit una carta de tots els presos. "Ens en sortirem perquè és simplement impossible d'empresonar la llibertat política d'un poble. La presó no ha aconseguit humiliar-nos perquè l'esperança és més poderosa que la por. La causa de la llibertat és imbatible".

L'homenatge dels presents a les famílies ha arribat quan els membres de l'Associació s'han pujat a l'escenari mentre l'esposa de Josep Rull, Meritxell Lluís, llegia una de les cartes i el públic les ha rebut corejat "no esteu soles".

Lledoners Aamer Anwar advocat Clara Ponsati - Sergi Alcàzar

A banda dels membres de l'ACDC, també ha intervingut l'advocat de Clara Ponsatí, Aamer Anwar, que ha carregat contra l'Estat espanyol i ha proclamat que avui s'ha demostrat que a Espanya continua viu l'esperit de Franco.

L'acte l'ha obert el regidor Jordi Pesarrodona, que ha llegit una a una la petició de penes de la Fiscalia i ha actuat com a mestre de cerimònies presentant les diferents intervencions, entre les quals, Albert Donaire, que en nom de Mossos per la República, Bombers per la República i Agents Rurals per la República, ha reiterat el compromís amb el conseller Quim Forn com a legítim responsable d'Interior.

El punt final l'ha posat JoanBonanit amb la salutació nocturna que diàriament dedica als presos i que aquest vespre, de nou, ha rebut la resposta perfectament audible del vicepresident Oriol Junqueras des de la seva cel·la.

manifestacio lledoners estelades presos politics - Sergi alcàzar