S’ha fet pels encausats del 9-N, s’ha fet per Forcadell i es farà per Homs. El proper dilluns dia 27 de febrer les entitats sobiranistes ANC, Òmnium, AMI i ACM han convocat una concentració per fer costat a l’exconseller de la Presidència, Francesc Homs, el dia que comença el seu judici al Tribunal Suprem per la consulta del 9-N del 2014.

A les 9 del matí, s’ha anunciat una concentració a la Plaza del Rey de Madrid. Allà es farà una foto de grup amb tots els assistents i l’encausat. En representació de les entitats, hi assistiran els presidents de l’ANC, Jordi Sànchez, el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, la presidenta de l’ACM, Neus Lloveras, i el vicepresident de l’ACM, David Saldoni. També hi haurà representació del Govern, PDeCAT, ERC i els comuns.

A partir de les 10:15, es podrà seguir el judici en directe per televisió. El Govern habilitarà un espai a la Delegació de la Generalitat a Madrid, a la Calle de Alcalá, per veure la declaració d’Homs.

El mateix dilluns al vespre, a les 19:30, les entitats també han convocat concentracions de solidaritat a diversos punts de Catalunya. Per una banda, s’ha convocat davant de les delegacions del Govern espanyol a Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona. I, d’altra banda, també hi haurà una concertació a Taradell (Osona), poble natal de Francesc Homs.

Una concentració simbòlica

Des de l'Assemblea, expliquen a El Nacional que aquesta concentració a Madrid, en cap cas vol convertir-se en una manifestació ja que es tracta d'una dimensió diferent que a Barcelona. Més aviat, es planteja com un acompanyament a Homs per mostrar el suport civil i polític a l'exconseller. 

S'espera que es doni una imatge "simbòlica i potent", segons fonts de l'ANC, i vagi més enllà del passeig de càrrecs polítics que va tenir lloc el 19 de setembre en la primera declaració d'Homs. D'altra banda, l'entitat no creu que aquesta primera convocatòria a Madrid suposi cap problema ni signifiqui cap provocació, més enllà de donar escalf a Homs.

Qui hi anirà dels partits?

També s’hi espera la consellera i portaveu, Neus Munté; de la consellera de Governació, Meritxell Borràs, i del conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, en representació del Govern. Per part del PDeCAT, el partit d’Homs, hi anirà Artur Mas, Marta Pascal i David Bonvehí.

ERC hi enviarà la secretària general, Marta Rovira; el portaveu, Sergi Sabrià; el diputat Roger Torrent; el regidor de Barcelona Alfred Bosch; els diputats del Congrés Joan Tardà i Gabriel Rufián, i diversos senadors com Mirella Cortès. En representació dels comuns hi anirà el diputat d'En Comú Podem al Congrés Marcelo Expósito. Per part de la CUP, encara no s'ha confirmat l'assistència.

Autocars Taradell-Madrid

Des de la sectorial de l'ANC de Taradell, s'està organitzant un autobús per poder assistir a la concentració del proper dilluns. El viatge costa 40 euros i està previst que surti cap a Madrid a dos quarts de dotze de la nit de diumenge.