Tot un seguit d'entitats han convocat una concentració dissabte a Barcelona contra les retallades del PSOE a la llei trans, que es realitzarà de manera simultània a les convocades en altres ciutats de l'estat espanyol i a l'arrencada d'una manifestació estatal convocada a Madrid amb el mateix propòsit. La mobilització a la capital catalana l'han organitzat la Federació de Plataformes d'Entitats LGTBI de Catalunya, l'Observatori contra l'Homofòbia i Chrysallis Catalunya, a partir de les 17.00 hores a la cruïlla del carrer Comte Borrell amb carrer Parlament. La qüestió és que els socialistes no fan més que endarrerir l'aprovació parlamentària de la norma, cosa que tampoc agrada a Podem.

Les entitats organitzadores es concentraran "per exigir al PSOE que no retalli els drets humans a les persones trans", uns drets ja inclosos en el projecte de llei aprovat en Consell de Ministres. El president de la Federació Plataforma d'Entitats LGTBI de Catalunya, Manuel Peinado, ha manifestat que "és el moment que el col·lectiu estigui més unit que mai". "Estan jugant amb els drets de tot el col·lectiu, i en especial els drets de les persones trans", ha afegit en una nota difosa aquest divendres. També ha remarcat la importància d'evitar que "que aquest joc partidista acabi menystenint els drets humans", que els integrants del col·lectiu LGTBIQ+ haurien de tenir "fa molt de temps". "Les esmenes (del PSOE) són un insult al col·lectiu, perquè són esmenes d'una llei que va sortir del Consell de Ministres molt retallada", ha recordat. És per això que s'han convocat les manifestacions i concentracions unitàries, "perquè els drets humans són de totes, de tots i de totis".

Els menors i els adolescents trans

Les entitats han posat el focus sobre el fet de garantir el dret d'autodeterminació del sexe en el registre civil per a persones trans menors de 16 anys acompanyades dels seus pares. És a dir, s'han oposat a les "traves administratives", a l'exigència d'hormonació i als diagnòstics mèdics. De garantir-se el dret d'autodeterminació, "s'evitaria la imposició actual d'un DNI que no es correspon amb la identitat conforme a la qual ja estan vivint" els menors i adolescents trans. De fet, ja existeix jurisprudència a l'estat espanyol que reconeix el dret de la infància trans a veure reflectida la seva identitat en el DNI: va ser l'any 2019 quan el Tribunal Constitucional va determinar que l'article 1.1 de la llei del 2007 per a la rectificació registral del sexe és inconstitucional perquè exclou les persones trans menors d'edat.

En aquesta línia, les entitats han incidit en la idea que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va indicar en el seu informe sobre la llei trans que "podrà ser constitucionalment legítima, (...) l'opció legislativa conforme a la qual es doti al dret a la identitat sexual de la seva major virtualitat, estenent-lo a un determinat tram de la minoria d'edat sense sotmetre'l a cap condició, en el marc d'un procediment registral". També han recordat que el Consell Fiscal va afirmar que la llei trans "estableix diverses franges d'edats" i que considera que la inclusió dels trams d'edat recollits en el projecte de llei "està justificada". Finalment, han assenyalat que organismes internacionals com el Consell d'Europa, la Comissió Europea o l'ONU han donat suport obertament als drets trans