Totes les mirades en la B-40. El Quart Cinturó era, fins a mitjans de la setmana passada, el principal escull (segons el Govern) que impossibilitava un acord de pressupostos entre ERC i el PSC. Però tot això va canviar dijous, quan els republicans van anunciar, per sorpresa, que cedien i donarien suport a la moció presentada pels socialistes sobre la B-40. El text demanava impulsar la B-40 entre Sabadell, Terrassa i Castellar del Vallès, i urgia l'executiu a tenir-hi un paper actiu. L'esmena presentada per ERC quedava rebutjada, i el president Pere Aragonès admetia que s'estava contradient amb aquesta posició però assegurava que ja no hi havia cap altre "escull" per als comptes. Posteriorment, Salvador Illa rebaixava les presses i anunciava que les negociacions es reprendrien dilluns.

I així ha estat, perquè a primera hora d'aquest matí els equips del Govern i del PSC, encapçalats per Laura Vilagrà i Alícia Romero, han iniciat una nova reunió al Palau de la Generalitat. L'expectativa és escenificar l'acord definitiu en les pròximes hores o dies, després de superar la qüestió del Quart Cinturó. Però és aquest el punt que més ha irritat els comuns, que ja tenen un acord amb el Govern i han reiterat en nombroses ocasions que no acceptaran ni aquest macroprojecte ni tampoc l'ampliació de l'aeroport de Barcelona o el Hard Rock. "Si es destina un sol euro del pressupost per a algun d'aquests projectes, nosaltres trencarem l'acord", ha advertit el portaveu dels comuns, Joan Mena. "Apel·lem a la responsabilitat d'ERC per mantenir intacte l'acord".

Contra ERC i el PSC

A la roda de premsa d'aquest dilluns també hi ha hagut espai pels retrets. Mena ha assaltat els republicans, sempre amb la B-40 entremig. Així, ha afirmat que, després de la cessió d'ERC i del posicionament del PSC, ells són la principal força opositora a la infraestructura. "L'única garantia perquè no hi hagi macroprojectes com el Quart Cinturó a Catalunya és els comuns. Som l'única garantia perquè no s'hi destinin diners", ha dit el portaveu. I no només: també ha dit que "ERC ha decebut molta gent" amb la contradicció, i llançava un dard contra el conseller de Territori, Juli Fernàndez, antic alcalde de Sabadell. "S'ha empassat les seves paraules a la primera de canvi", ha lamentat, ja que els veïns s'esperaven que el conseller garantís el rebuig a un projecte "caduc i obsolet".

També hi ha hagut espai pels retrets contra els socialistes, i en particular al seu primer secretari. "Dijous vam tenir un dels últims episodis d'aquest sainet quan Salvador Illa va reconèixer que ha tingut bloquejats els pressupostos de Catalunya pel redactat sobre una autopista", ha assenyalat. "Catalunya no pot esperar més setmanes que Illa es decideixi". I dards contra les "propostes esbojarrades" del PSC que no responen a les necessitats actuals, així com apel·lacions perquè "deixi de marejar la perdiu". Joan Mena no ha detallat si creu que el Govern hauria d'aprovar els comptes al Consell Executiu d'aquest dimarts per portar-los al Parlament com abans possible, però sí que ha advertit que "anem amb molt retard".