Els comuns continuen insistint en la seva alternativa de fer un Govern en què hi participin ells i ERC i que compti amb el suport extern del PSC. I és que el desacord entre els partits independentistes continua alimentant aquesta tesi, descartada pels mateixos socialistes, que aquest dilluns ha tornat a expressar el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena.

"La negociació està paralitzada, fruit de la relació tòxica entre ERC i JxCat", ha apuntat en la roda de premsa d'aquest dilluns. "No entenem l'obsessió d'ERC per seguir buscant un acord amb JxCat si no se suporten", ha comentat en referència a les tenses negociacions dels dos principals partits sobiranistes per a la investidura de Pere Aragonès.

Els comuns, a més, creuen que encara que ERC i JxCat arribin a un acord, "tothom sap que no sortirà bé". "El destí és el fracàs", ha afirmat. Per aquest motiu reclamen al candidat republicà que "miri cap a l'esquerra" i pacti amb la seva formació.

"Catalunya continua sense un Govern amb totes les funcions plenes. Necessitem un Govern que prengui decisions per millorar la vida dels catalans. Estem pagant no tenir un president amb les funcions plenes i ens exaspera que alguns pensin que és més important el Consell per la República que el dia a dia dels catalans", ha dit en referència a un dels principals esculls de les negociacions entre republicans i postconvergents. Mena ha titllat el Consell "d'entitat privada que no se sap ben bé a quins interessos respon".

Sobre la negativa de JxCat de facilitar la investidura d'Aragonès –divendres es van abstenir i demà dimarts faran el mateix si no hi ha canvis–, el portaveu dels comuns ha lamentat que sigui aquesta formació la que "marqui el camí". "JxCat està actuant com una criatura que s'emporta les joguines i no permet que ningú més hi pugui participar", ha afegit.

JxCat: un bastó a les rodes

Sobre l'acord que ERC ja ha tancat amb la CUP, Mena l'ha valorat positivament assegurant que "hi ha propostes que sonen bé", però ha alertat que "JxCat treballarà en contra de les propostes socials". Els comuns creuen que no es podran aplicar si JxCat és al Govern. "És un acord poc creïble", ha insistit.

El dirigent dels comuns ha reclamat avançar amb la vacunació i la reactivació econòmica, així com salvar els autònoms de la fallida i donar una sortida "social, feminista i verda" amb un "pla de xoc contra les desigualtats" que la crisi de la Covid-19 "ha agreujat".