“Catalunya es troba a la Península Ibèrica, no als Balcans”. Aquest ha estat el recordatori que han fet aquest dilluns els comuns al president Quim Torra, a qui han reclamat una “rectificació pública”. El seu portaveu, Joan Mena, ha titllat d’”ocurrència” la via eslovena i ho ha situat en un context de “desconnexió de la realitat”, que ha lligat amb les demandes del sector públic al carrer. Davant de tot això, ha denunciat el “silenci d’ERC durant els últims dies”.

“Es parla més d’Eslovènia que de les mobilitzacions socials”, ha lamentat Joan Mena, que ha rebatut la comparació amb el país centreeuropeu. “Catalunya no es troba als Balcans i és mestissa”, ha assenyalat en aquest sentit. Li ha reclamat que “deixi les ocurrències i governi”. I ha retret a ERC el seu silenci: “No entenem el silenci d’ERC els últims dies. Ens hagués agradat que ens acompanyés a demanar una rectificació pública”.

El dirigent dels comuns ha advertit contra el “naufragi” del Govern Torra, preocupats perquè pugui “afectar tot el país”. En aquesta línia, ha tornat a reclamar que posi sobre la taula una proposta concreta de pressupostos, i que acceptin la reforma fiscal que proposen per a donar una “sortida social” a la crisi. Han lamentat que, per ara, no tenen cap document ni cap nova reunió prevista amb l’executiu.

Sobre el Consell de Ministres del 21 de desembre a Barcelona, Mena ha reclamat tant a Pedro Sánchez com a Quim Torra que “no tornin a desaprofitar una oportunitat per al diàleg”. Concretament, al president espanyol li ha reclamat que no vinguin “només a fer-se una foto”, i que a la taula de diàleg hi incorpori l’Ajuntament de Barcelona. Finalment, el portaveu comú ha lamentat la “gestió dolenta” dels Mossos d’Esquadra i ha anunciat que han demanat la seva compareixença perquè doni explicacions “abans de prendre qualsevol mesura”.