Un gran acord entre els actors polítics i socials a Catalunya per celebrar un referèndum i així, posteriorment, pactar-lo amb l'Estat. Aquesta és la proposta amb la qual els comuns assistiran aquest divendres a la taula de partits pel diàleg convocada pel president de la Generalitat, Quim Torra. Tot i això, els comuns defensaran no pas la independència, sinó un via que permeti una "Catalunya republicana, social, democràtica i ambientalment justa que comparteixi sobiranies amb un Estat plurinacional". 

El document, difós pels comuns aquest dijous, aposta per una reforma constitucional que converteixi Espanya en un estat plurinacional que, al seu temps, hauria de reconèixer el dret a decidir. Aquest estat plurinacional, pels comuns, hauria de ser una "República parlamentària federal, amb una relació de caràcter confederal respecte a Catalunya i les nacions que així ho decideixin". 

El document, difós a escasses hores de la reunió ―que serà a les quatre de la tarda―, també considera que Espanya ha de reconèixer Catalunya com una "nació política" i ha de tenir una "relació bilateral" amb l'Estat. A més, aposten per un "ampli debat ciutadà sobre el "model de país que volem" i que tingui una "hisenda pròpia i solidària".

En el text, que du per títol Un nou pacte per la Catalunya del segle XXI, també demana més competències en matèries socials, la protecció de l'ús del català i del model d'escola, i que Catalunya participi "en els òrgans de l’Estat en matèria de política exterior i europea".

Per part dels comuns, assistiran a la reunió la presidenta del partit, Jéssica Albiach, i la seva portaveu, Susanna Segovia.