L'aliança del PSOE i Unides Podem anunciada a bombo i plateret aquest dimarts al migdia per a un govern de coalició suma només -la curiosa xifra de- 155 diputats. Ergo, ara hauran d'arremangar-se per buscar més socis. Els socialistes han afirmat les darreres hores que aspiren a no haver de comptar amb forces independentistes, però fonts d'En Comú Podem avancen a ElNacional.cat que confien en poder arrencar el suport, actiu o passiu, d'ERC i el PNB. Així mateix, expliquen que faran el que estigui a les seves "mans per aconseguir l'ok dels republicans" i, en aquest sentit, ja hi hauria hagut els primers intents de contactar-hi

Es dóna per fet que als 155 escons de Pedro Sánchez i Pablo Iglesias s'afegiran els 3 de Més País d'Íñigo Errejón. A l'altre costat, els que, llevat d'alguna sorpresa majúscula, s'hi oposaran són el PP, VOX i la CUP, que acumulen 142 diputats. Si aquí s'afegís el no de Junts per Catalunya en serien ja 150. 

Tornant al bloc del sí, només que el PNB -que a la votació de la investidura passada va abstenir-se- n'hi hauria prou amb que els d'Oriol Junqueras optessin per una abstenció, com ja van fer fa uns mesos, per no bloquejar la formació d'un govern progressista que llavors van atipar-se de reclamar. Com ja va passar amb l'intent fallit de primavera, la posició d'ERC podria ser consensuada amb EH Bildu, que compta amb 5 cadires. Amb aquests factors l'equació es resoldria favorablement encara que els 10 de Cs hi votessin en contra. 

En l'operació, socialistes i Podem tenen la confiança de poder arrossegar els partits minoritaris del Congrés, com ara Coalició Canària (2), el Partit Regionalista de Cantàbria (1), el BNG (1) o Teruel Existe (1)