La Generalitat hauria retallat el 30% de la seva aportació al Consorci de l’Habitatge de Barcelona, i no seria un “fet aïllat”. Així ho ha denunciat aquest dimecres el diputat de Catalunya en Comú, David Cid, després de sol·licitar la compareixença del vicepresident Pere Aragonès al Parlament. En aquest sentit, si el Govern té problemes de tresoreria, ha considerat “inconcebible” que no s’aprovin els pressupostos de l’Estat. “El suposat gir social d’ERC ni està ni se l’espera”, ha lamentat.

Concretament, David Cid ha assenyalat que la Generalitat ha retallat 2,9 dels 9 milions d’euros de la seva aportació compromesa per al 2018, fent recaure més despesa en l’Ajuntament d’Ada Colau. No obstant això, ha apuntat que “no és un fet aïllat”. Ha argumentat tenir constància de centres de recerca on s’ha retallat el 5% del pressuposto no executat per aquest any. Ha insinuat que podria haver-hi una instrucció de Pere Aragonès a tots els departaments.

Per aquest motiu, els comuns han registrat aquest dimarts al Parlament sol·licituds de compareixença del vicepresident Pere Aragonès per la “nova onada de retallades”, així com dels consellers Damià Calvet com a responsable de les polítiques d’habitatge i Àngels Chacón per les retallades en els centres de recerca.

En aquesta línia, si la Generalitat té “problemes de tresoreria”, Cid ha considerat “inconcebible” que els partits independentistes no donin suport als pressupostos de l’Estat, que suposarien 2.200 milions d’euros més per fer front a aquestes dificultats. Ha demanat “transparència” al Departament d’Economia per poder trobar solucions.

Malgrat tot, el diputat comú ha acusat Torra i Aragonès d’incomplir promeses que van fer el setembre, i ha lamentat que no hi ha “cap diferència” entre JxCat i ERC en política econòmica. “Sembla que tant Aragonès com Artadi són addictes a les retallades”, ha lamentat.

Finalment, Cid ha expressat “voluntat constructiva” de cara als pressupostos de la Generalitat per a l’any que ve, malgrat que ha advertit que fins ara no hi ha senyals de canvi de rumb. A més, ha alertat que sense els 2.200 milions de l’Estat serà més complicat.

Economia preveu excepcions

Per la seva banda, el Departament de Territori va demanar a Economia poder mantenir l'aportació de 9 milions d'euros al Consorci de l'Habitatge de Barcelona prevista per al 2018, de la qual queden per traspassar 2,9 milions. Una instrucció del departament liderat per Pere Aragonès ordena el tancament de caixa per poder complir amb l'objectiu de dèficit, però alhora també preveu algunes excepcions, per exemple en l'àmbit de salut. Això afecta totes les empreses i organismes que depenen de la Generalitat. Territori va reclamar que tant el consorci com l'Agència d'Habitatge poguessin acollir-se a aquesta excepcionalitat, i ara ambdós departaments treballen per solucionar aquesta qüestió, segons han explicat a l'ACN fonts de Territori.

Les mateixes fonts afegeixen que un cop van rebre la instrucció d'Economia, la van enviar a totes les empreses on hi participen, inclòs el Consorci. Ara bé, insisteixen que en paral·lel van iniciar les gestions per evitar la retallada de l'aportació. La voluntat, diuen, és complir amb els compromisos econòmics adquirits.