Catalunya en Comú donarà suport al referèndum que convocarà el Govern si té "potència i legitimitat per acatar" la voluntat dels catalans. Així ho ha assegurat la coordinadora de comunicació del partit, Elisenda Alamany, que ha condicionat el suport dels comuns a un referèndum "efectiu".

"La qüestió no és si és unilateral o no, sinó si tindrà potència i legitimitat per acatar la voluntat dels catalans", ha assegurat Alamany. Independentment de l'acord (o no) amb l'Estat, els comuns donaran suport a un referèndum "efectiu". Segons consideren, aquesta condició només es donarà si apel·la a la "majoria del país", si té reconeixement internacional i si compta amb les garanties democràtiques necessàries per "fer-se efectiva la voluntat de la majoria de la gent de Catalunya que vol decidir". "Volem un referèndum amb totes les lletres de la paraula", ha conclòs la portaveu del partit. 

Alamany ha recordat que els comuns seran a "qualsevol mobilització a favor del dret a decidir", però ha advertit que no pretenen "rebaixar les condicions" en la reunió del Pacte Nacional pel Referèndum (PNR) que se celebrarà aquest dimarts. Sobre aquesta reunió, Alamany ha celebrat que es "reprengui el referèndum en un espai transversal", després que els comuns van reclamar de mantenir viu el Pacte i no van assistir a la cimera de Govern i partits de dilluns passat.

Des dels comuns també han lamentat que el Govern encara no hagi presentat la proposta per a la celebració del referèndum i han demanat que tingui "la major transparència possible". "Quan arribi la proposta del Govern, la valorarem col·lectivament en els nostres òrgans i decidirem quina és la nostra postura", ha assegurat. De fet, els comuns s'han citat el 8 de juliol per debatre sobre la posició respecte del referèndum.