Els comuns no posaran el referèndum com una "línia vermella" ni com una "condició" per pactar amb el PSOE de cara a la formació d'un nou govern espanyol després del 28-A. Tot i que el partit ho portarà al programa electoral, el cap de llista, Jaume Asens, ha assegurat aquest dilluns que volen evitar les "línies vermelles" per evitar "frustrar el diàleg". "Lo important es asseure'ns a la taula. Deixem per més endavant allò amb el que no estem d’acord. No son temps de línies vermelles", ha afegit en aquest sentit.

Sobre el fet que el líder de Podemos i candidat al 28-A, Pablo Iglesias, parlés aquest cap de setmana d'un referèndum amb tres respostes, i no binari com defensaven els comuns fins ara, Asens ha dit que el "debat està obert" i ha recordat que el 9-N va tenir tres respostes. En aquest sentit, ha defensat que primer s'haurien de posar d'acord els partits catalans sobre quina és la proposta i després presentar-la conjuntament a Madrid.

Asens ha fet aquestes declaracions en l'acte de presentació dels cartells de campanya per les eleccions del 28-A -sota el lema "Guanyem per avançar"-, on s'ha autoerigit com l'eina per "fer avançar Catalunya" davant el "bloqueig del tàndem d'ERC i JxCat que pot fer que el tripartit d’extrema dreta que vol governar i davant la coalició de l’IBEX de PSOE i Cs que vol tornar a aplicar el 155". En aquest punt, també ha demanat al PSOE que aclareixi si pactarà amb Cs i aplicarà el 155 si els números sumen i l'ha titllat d'"irresponsable".