Els comuns han demanat al Govern que abans de presentar formalment la candidatura per als Jocs Olímpics d'hivern 2030 faci un referèndum a tot Catalunya. Ho ha demanat el portaveu d'En Comú Podem al Parlament, David Cid, qui ha lamentat que Junts dicti, al seu parer, les polítiques de l'Executiu.

"Aragonès parlava d'una transformació verda i al final estem veient que els projectes del Govern són el Hard Rock, no tenen una postura clara amb l'aeroport i qui marca la línia una altra vegada és Junts amb l'ampliació de la tercera pista i asfaltant la Ricarda i ara amb els Jocs Olímpics d'hivern. Nosaltres creiem que ha d'haver-hi una consulta arreu del territori de Catalunya", ha dit.

A diferència de la CUP, doncs, que ha demanat fer la consulta a les comarques dels Pirineus i l'Aran, els comuns creuen que s'ha de fer a tot el país perquè "és un projecte que ens avarca com a país". 

A més, ha expressat el posicionament contrari de la seva formació al projecte. "No s'haurien de produir si aquesta consulta no s'ha realitzat. Jocs Olímpics d'hivern, l'any 2030, quan pot ser que pràcticament hagin desaparegut les glaceres del Pirineu no semblaria gaire sostenible", ha defensat.

Albiach: "Oxímoron"

Per la seva banda, la líder dels comuns Jéssica Albiach, ha titllat d'"oxímoron" que el Govern parli de sostenibilitat i es plantegi al seu torn l'organització d'uns Jocs Olímpics d'hivern.

"Aquest disbarat econòmic i ambiental és la gran transformació verda del president Aragonès?", ha qüestionat en un apunt en el seu perfil de Twitter. Albiach ha ironitzat assegurant que si l'Executiu d'Aragonès segueix per aquest camí, a l'hivern de 2030 --quan es plantegen celebrar-los--, a Catalunya s'estarà "jugant a vòlei platja".

Covid

Per altra banda, Cid ha constatat que el Govern va prendre decisions immers en un "miratge" en l’evolució de la pandèmia i ha lamentat que no s’hagi reforçat l’atenció primària, que s’hagi "perdut" la capacitat de rastreig de positius de Covid-19 i que s’arribi "tard".

Per això, el grup ha emplaçat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, a fer “autocrítica” i a comparèixer al Parlament per donar explicacions sobre la gestió de la pandèmia.

En concret, el diputat ha considerat que Argimon hauria de comparèixer com més aviat millor per explicar com s’està gestionant la cinquena onada. S’ha interessat per saber com pretén el Govern gestionar el “col·lapse” de l’atenció primària, com es recuperarà la capacitat de rastreig i com es valoren les decisions preses fins el moment. "S’ha encertat permetent l’obertura de l’oci nocturn dies abans de Sant Joan? I permetent esdeveniments culturals massius les darreres setmanes?”, s’ha preguntat Cid en roda de premsa.

 

Imatge principal: la líder dels comuns, Jéssica Albiach / Foto: ACN