El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, considera que "no s'ha de barrejar" i que "cal diferenciar un cas clar de corrupció com el de Laura Borràs" amb el dels diputats d'ERC Josep Maria Jové i Lluís Salvadó. La presidenta de Junts per Catalunya, Laura Borràs, ha donat per fet en unes declaracions que el Parlament haurà d'aplicar l'article 25.4 del reglament per suspendre els diputats d'ERC Josep Maria Jové i Lluís Salvadó, acusats de diversos delictes pels preparatius de l'1-O, entre ells el de malversació.

Des dels comuns, no obstant això, no ho veuen igual i el seu portaveu, Joan Mena, ha afirmat en una roda de premsa que "cal diferenciar un cas de corrupció clar com és el de Laura Borràs amb un altre en el qual hi ha un intent de judicialització de la política". Segons el portaveu dels comuns, "no ajuda ningú barrejar uns casos amb els altres", i en una al·lusió indirecta a JxCat, ha dit que "els primers que haurien de diferenciar casos són els que volen protegir persones represaliades per una causa clarament política". Mena s'ha mostrat partidari de "fer complir el reglament" però també "d'evitar la judicialització de la política" i que això últim "compliqui la situació del país".

Els comuns, lluny de l'acord pels Pressupostos

El portaveu dels comuns ha assegurat que l'acord sobre els pressupostos està "lluny" i ha dit que el Govern l'"haurà de suar vot a vot i mesura a mesura". Mena ha avançat que aquesta setmana "intensificaran les trobades" amb el Govern, però que "queda molt a fer i poc marge de temps". També sobre els comptes de la Generalitat, ha assegurat que la "posició" del PSC sobre fiscalitat és "menys ambiciosa" que la del PSOE al govern espanyol. "Ens agradaria que assumís la posició del govern de l'Estat perquè no siguin els treballadors qui paguin l'increment de preus", ha afegit. CatComú defensa un impost de solidaritat per a les grans fortunes.

"Valorem positivament que la minoria de Govern hagi entès que calia negociar amb humilitat i d'aquesta manera enfoquem les negociacions", ha dit Mena, que ha reiterat les mesures que demanen els comuns per als comptes en matèria de sanitat, habitatge, impost a les rendes més altes i avançar cap a la sobirania energètica. "Constatem que queda molt per fer i, per desgràcia, queda poc marge de temps per fer tot el que cal fer", ha afegit.

 

Mena tanca files amb Irene Montero

Pel que fa a la llei del 'només sí és sí' promoguda per la ministra d'Igualtat, Irene Montero, Mena ha defensat que les polítiques d'igualtat són "referents a Europa" i ha assegurat que l'objectiu de la llei és "posar el focus en la necessitat de protegir les víctimes". "Des de Catalunya en Comú compartim les paraules de Montero, cal esperar que es posicioni el Tribunal Suprem per unificar criteris", ha sostingut. D'altra banda, sobre el mundial de futbol de Qatar, Mena ha demanat a la Federació Espanyola de Futbol que "no bloquegi els avenços" i que "no col·labori amb el règim que no respecta els drets humans". Així mateix, ha demanat al ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, que "treballi amb la Federació per llençar un missatge contundent en defensa dels drets laborals i del col·lectiu LGTBI".