L'advocat de La Manada, Agustín Martínez, treballa en la presentació d'un recurs per sol·licitar una revisió a la baixa de la pena per a un dels seus representats, condemnat pel Tribunal Suprem a 15 anys de presó per un delicte continuat de violació amb els agreujants específics de tracte vexatori i actuació conjunta de dos o més persones, en aplicació de la nova Llei de Garanties de la Llibertat Sexual, coneguda com la Llei del 'només sí és sí'. Així ho ha confirmat aquest dijous el propi Martínez en una entrevista a Canal Sur Radio durant la qual no ha aportat més detalls sobre el recurs en el qual es troba ja treballant i que "en principi afectaria exclusivament a un" dels condemnats.

Encara que l'advocat no ha precisat a qui podria beneficiar el recurs, la nova llei del 'només sí és sí' només podria permetre a la pràctica reduir en un any la pena d'Ángel Boza, condemnat a 15 anys de presó per la violació grupal dels Sanfermines el 2016. Els altres quatre joves sevillans també condemnats sumen altres penes per casos com els abusos sexuals de Pozoblanco i no podrien beneficiar-se de cap rebaixa.

El Ramat|Bandada EFE
Ángel Boza, a sota a la dreta amb una samarreta blanca

Crítiques a Montero

Martínez sí que ha defensat durant l'entrevista que aquesta rebaixa de la condemna "és perfectament possible perquè s'han reduït els mínims de les penes i la sentència dictada al seu dia pel Tribunal Suprem feia l'acotació de referir-se a què efectivament s'aplicava el mínim penal i, havent-se modificat el mínim penal, doncs entenc que és més favorable l'aplicació de la norma actual". L'advocat de La Manada ha rebutjat les crítiques de la ministra d'Igualtat, Irene Montero, que ha defensat la llei i ha atribuït la reducció de penes a violadors a qui el masclisme "pot fer que hi hagi jutges que apliquin erròniament la llei o que l'apliquin de forma defectuosa".

"Una mala llei"

Segons el seu parer, el que ha aconseguit la nova Llei de Garanties de la Llibertat Sexual és "absolutament absurd", pel que ha instat Irene Montero a aclarir "per què s'han abaixat tots els mínims de les penes", una cosa que considera "inexplicable i que no té cap sentit" fins al punt que s'arriba a "despenalitzar algun tipus de delicte, per més escandalós que pugui resultar." "Evidentment no hi ha tribunals masclistes en aquest país ni hi ha interpretacions esbiaixades, sinó simplement una mala llei", ha conclòs Agustín Martínez.

Precisament aquest dimecres, es va confirmar que un exmilitar de Barcelona ha acceptat una condemna de dos anys de presó —que ha quedat suspesa— per difondre en un fòrum d'Internet dades i imatges de la víctima de la violació múltiple als Sanfermines de 2016. El judici d'aquest dimecres al Jutjat Penal 1 de Barcelona es va saldar amb un acord entre acusacions i defensa, amb qui l'home també accepta pagar una multa de 1.320 euros i indemnitzar la noia amb 20.000 euros