Les paraules que el president a l'exili, Carles Puigdemont, va pronunciar sobre el procés i la taula de diàleg han crispat, i molt, els comuns, que aquest dilluns han aprofitat per respondre amb contundència.

Clausurant un acte del Consell per la República a El Soler, a la Catalunya Nord, Puigdemont va advertir que els processos d'autodeterminació no es fan als despatxos. "Els processos polítics no es poden fer sense la gent, no es poden decidir des d’un despatx ni en una taula anomenada de diàleg", va dir.

En la roda de premsa posterior a l'executiva del partit, el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha respost que "no és notícia" que "Junts no creu en el diàleg, ho sabem de fa temps". "Si tenim indults i diàleg és malgrat Puigdemont", ha apuntat.

Mena ha insistit a Junts i al president a l'exili que "el diàleg ha vingut per quedar-se" i que "encara que ho vulguin bloquejar, aquesta és la via que volen la majoria dels ciutadans". "Li recomano al senyor Puigdemont que deixi de treballar en contra del diàleg perquè estarà treballant en contra dels interessos dels catalans", ha rematat.

Toc d'atenció a Aragonès

Mena també ha llançat un toc d'atenció al president de la Generalitat, Pere Aragonès, a qui ha retret que no assisteixi a la conferència de presidents que se celebrarà el proper 30 de juliol a Salamanca. El dirigent comú no s'ha mullat sobre si seria bo que assistís algú en nom de la Generalitat i ha al·legat que això és decisió del president.

Per altra banda, ha desitjat que de la propera reunió bilateral que se celebrarà el 2 d'agost en surtin acords "bons i concrets" per als catalans. En aquest sentit, ha apuntat que aquests acords haurien de ser sobre finançament i inversions en infraestructures, "que és el que preocupa a la majoria de la ciutadania".

"Les llengües inventades de Casado"

Pel que fa a les declaracions del president del PP, Pablo Casado, sobre la llengua que es parla a les illes Balears, Mena ha respost que "després d'inventar-se màsters, ara s'inventa llengües". Mena ha advertit, però, que aquestes declaracions no són per ignorància sinó per "trencar la unitat científica lingüística de la llengua catalana". 

Mena ha acusat el líder popular de voler "reduir el català al regionalisme i minimitzar-lo". "Mai serà un bon president del govern perquè odia la pluralitat de l'Estat", ha afegit tot recordant que a l'Estatut de les Illes està establert que la llengua pròpia és el català

 

Imatge principal: el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena / Foto: Catalunya en Comú