Els comuns han proposat aquest dilluns la creació d'una oficina que vigili el compliment de les inversions del govern espanyol -del qual en formen part- a Catalunya. Ho ha anunciat en roda de premsa la seva líder, Jéssica Albiach, acompanyada del president del grup parlamentari d'Unidas Podemos al Congrés, Jaume Asens, que han explicat que presentaran aquesta proposta en forma de proposta legislativa dimarts al Congrés. Segons els líders d'ECP, la proposta compta amb el suport de la ministra de Treball, Yolanda Díaz.

Aquesta proposta dels comuns arriba després del malestar generat arran del fet que el govern espanyol només hagi complert amb un terç de les inversions projectades a Catalunya, un element amb el qual els comuns, malgrat formar part del govern, han estat molt crítics, a diferència d'un PSOE que s'ha escudat en múltiples excuses com la pandèmia. En la roda de premsa Albiach ha explicat que l'objectiu de l'oficina serà convertir-la en un organisme de vigilància i control perquè Catalunya no sigui "el territori amb més greuges".

La idea és que depengui del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, pel que Asens ha explicat que ha enviat una carta a la ministra de Transports, Raquel Sánchez, per explicar-li els detalls de la proposta i veure si arriben a un acord. En aquest sentit, Asens ha esperat que la iniciativa compti amb el suport de la part socialista. "És de consens i de sentit comú. Ha de servir per acabar amb la sensació d'abandonament econòmic que allunya Catalunya de l'Estat i és terreny abonat pels enemics del diàleg", ha afirmat el líder dels morats al Congrés. A més, Asens ha apuntat que la responsabilitat de la falta d'execució pressupostària "també és de la Generalitat, encara que no és la mateixa d'uns i altres", i per això ha justificat la creació de l'oficina perquè ambdós executius estiguin representants i puguin avançar en un pla per l'execució d'inversions. 

Qui ha reaccionat a aquest anunci, més enllà de múltiples crítiques a xarxes socials, ha estat la portaveu d'ERC Marta Vilalta, que en roda de premsa preguntada per aquesta qüestió ha apuntat que els comuns "sempre s'obliden que formen part del govern espanyol" i actuen com si els incompliments de la Moncloa no anessin amb ells, i ha apuntat que més que propostes, el que cal és que facin complir els deures de l'estat amb Catalunya. 

Andalusia

Pel que fa als resultats de les eleccions andaluses i els 5 escons aconseguits per Por Andalucía, Asens ha assegurat que els resultats "no han sigut bons", però ha destacat que Vox "també ha sigut derrotada" i ha afegit que "es frena l'avenç de l'extrema dreta". "La gent progressista a Andalusia o s'ha quedat a casa, o ha votat dividida o segurament ha fet vot útil", ha dit. Asens també ha destacat que no es poden extrapolar els resultats d'Andalusia a nivell estatal: "La unitat ha arribat tard a Andalusia. Cal saber perquè s'ha produït, si cal corregir errors. "El dia 8, que es presenta la plataforma de Yolanda Díaz, serà il·lusionant, començarà un nou temps per mirar el futur i per consolidar un nou projecte", ha conclòs.