Sense l’aprovació d’uns pressupostos de l’Estat, serà més difícil l’aprovació d’uns pressupostos de la Generalitat. Aquesta ha estat l’advertència que ha fet aquest dilluns el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, que ha assegurat que “serà complicat” uns comptes socials per Catalunya si no se n’aproven a l’Estat.

Malgrat que ha assegurat que no “supediten” uns pressupostos als altres, Joan Mena sí que ha sostingut que l’aprovació dels pressupostos de Pedro Sánchez “facilita acords polítics”. Ha subratllat que serà difícil fer pressupostos socials a Catalunya “si no hem aprovat que 2.200 milions arribin a Catalunya en forma de polítiques socials”.

Després de la retirada del suport de la CUP, que ha decidit no negociar pressupostos de la Generalitat, els comuns s'han convertit en un aliat gairebé imprescindible. El president Quim Torra els ha estès la mà.

Per altra banda, el portaveu dels comuns ha instat a separar els pressupostos de la situació dels presos, després de la retirada del suport del president Torra a Pedro Sánchez. “Com ajudarà la pròrroga dels pressupostos del PP i Ciutadans a treure els presos polítics de les presons?”, s’ha preguntat.

“Són uns pressupostos de l’Estat que s’haurien d’abordar políticament”, ha defensat Mena, que ha advertit que tombar-los serà “fer pagar a la ciutadania una justícia cega i l’herència del govern Rajoy”. En aquest sentit, ha reblat: “Votar-los és enterrar políticament l’herència de Rajoy”. Ha anat més enllà i ha afirmat que, si s’aproven, facilitarà l’arribada de més acords polítics, també sobre els presos. “Aplanarà el camí per poder parlar de tot”, ha conclòs.

Si no s’aproven els pressupostos de Sánchez, ha alertat, “estarem més a prop d’eleccions”.

Pressupostos catalans ja

En aquesta mateixa línia, ha instat ERC, com a titular del Departament d’Economia, a presentar d’una vegada uns “pressupostos socials i progressistes” per Catalunya. “A què estan esperant?”, els ha preguntat. Per altra banda, ha defensat la legitimitat de Carles Puigdemont com a interlocutor. “Si ens diuen que és ell, no tindrem problema a visitar-lo”, ha assenyalat. “L’anomalia és que, per poder parlar-hi, ens haguem de desplaçar fora de Catalunya”, ha afegit.

El dirigent els comuns ha reiterat la seva crítica als escrits d’acusació de la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat, i ha denunciat el “govern dels jutges que s’està imposant”. En aquest sentit, ha defensat que l’única solució passa per l’absolució i l’alliberament dels presos polítics.

Sobre l’acte de Ciutadans a Altsasu en suport a la Guàrdia Civil, Mena ha acusat el partit unionista de “voler liderar la crispació”, i ho ha titllat d’un “esglaó més en la seva escalada incendiària”. “El senyor Rivera és un bomber piròman”, ha lamentat.

Ruta per explicar l’”acord històric”

El dirigent dels comuns ha anunciat aquest dilluns una ruta per tot Catalunya que tindrà per objectiu explicar el que consideren un “acord històric” entre el PSOE i Unidos Podemos pels pressupostos. El primer acte tindrà lloc aquest diumenge a Barcelona, amb la presència del líder de Podemos, Pablo Iglesias, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la presidenta del grup dels comuns al Parlament, Jèssica Albiach.