Els comuns estan celebrant debats arreu de Catalunya per fixar el seu posicionament sobre l'1-O i estudien no considerar-lo com "el referèndum que necessita Catalunya", segons han informat fonts assistents a Europa Press.

El coordinador de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, va remetre una carta als inscrits en la qual els citava a participar presencialment en les reunions per expressar l'opinió respecte al posicionament del partit sobre l'1-O, que fixaran en una reunió de la coordinadora nacional del partit el 8 de juliol a Terrassa, han explicat altres fonts del partit.

En la missiva, Domènech explicita que el 8 de juliol s'avançarà cap a "un primer posicionament" fins a tenir més informació de les pretensions del Govern, i que també debatran els inscrits en Catalunya en Comú.

Domènech destaca a la carta que l'avanç en la consecució de suports a favor del dret a decidir dels catalans tant a l'Estat com a nivell internacional és un compromís dels comuns i, sense oblidar aquest objectiu, raona que, després de l'anunci del Govern de la data del referèndum, els "correspon valorar la situació política que ofereixen els propers mesos".

Participació l'1-O

Un altre dels aspectes que es debaten és de quina manera els comuns hi participaran, després que Domènech hagi reiterat que Catalunya en Comú "serà a l'1-O".

"Si hi ha urnes, molts dels assistents als debats aniran a votar, encara que n'hi ha que afirmen que no ho faran. Uns defensen amb bel·ligerància que aniran a votar i que cal anar a votar. Altres defensen que no ho faran i donen les seves raons", segons les mateixes fonts, que afirmen que aquesta pluralitat interna en el projecte dels comuns reflecteix la societat, i que el fet que en les trobades es debati sobre totes dues coses sense problemes és la via cohesionadora que volen per a Catalunya.

Al document que elaboren es demana de comptar per al referèndum amb algun reconeixement internacional, es posa èmfasi que la gran majoria de catalans se senti interpel·lat a participar, i s'explicita la reivindicació de base de Catalunya en Comú: "Un referèndum ha de ser efectiu jurídicament i políticament".