Els comuns han proclamat definitivament Jéssica Albiach candidata a les eleccions al Parlament del pròxim 12 de maig. Albiach repetirà com a cap de llista de l'espai i ho farà després d'haver estat l'única que s'ha presentat a les primàries de Catalunya En Comú. Després d'haver recollit els avals, Albiach ha fet una intervenció en obert a l'executiva del partit d'aquest dilluns i ha situat —com ja va fer aquest diumenge— el 12-M com un "plebiscit sobre el model de país i no sobre Carles Puigdemont". En aquest sentit, considera que l'elecció anirà sobre "el model que té Junts, del qual sovint fan seguidisme Esquerra Republicana i el PSC" o "el model dels comuns". "La història està trucant a la porta del nostre país i hi hem de ser per obrir-la. Volem un vot en positiu, a favor de tot allò que volem construir i que volem que sigui Catalunya, un país amb esperança i un futur desitjable. Ha de ser l'inici d'una nova etapa, amb més benestar, més llibertat, més autogovern, més defensa dels drets humans i un nou capítol amb un sistema de finançament singular o la transició ecològica com a palanca d'un nou model productiu", ha apuntat.

A parer d'Albiach, l'elecció entre els dos models suposa "jugar-se el present i futur de Catalunya". En relació amb "el que representa" Junts, ha indicat que volen un sistema que "ho fia tot al sector dels serveis, que arribin 20 milions de turistes més cada any amb l'ampliació de l'aeroport, un model vinculat als interessos dels lobbies, sobreexplotació de recursos i condicions laborals precàries". "És un model on els serveis essencials es poden privatitzar, i això no ho volem", ha reivindicat la líder dels comuns. En contraposició, ha defensat una "alternativa d'esperança": "El primer que ha de fer un Govern quan s'estreni després del 12-M és repartir els esforços per fer front a la sequera, potser haurem de prioritzar on posem l'aigua: primer a la pagesia i a la indústria, i no al servei del turisme". Encara sobre el que els comuns volen, ha afegit que ha de ser un model "on el Govern acceleri per un parc d'habitatge públic i regulació dels lloguers de temporada, un nou sistema productiu respectuós amb el territori i les persones, que revalori la pagesia, que blindi els pilars de l'estat del benestar i que restitueixi l'educació i sanitat públiques de qualitat". "No poden continuar les llistes d'espera insuportables o la manca de la sisena hora als centres públics d'educació, cal un nou contracte social que ha de ser feminista, amb un pacte intergeneracional i eixamplador de drets i garanties d'una bona vida per a la gent", ha subratllat.

Un Govern que serà recordat pels seus "incompliments"

Al llarg del seu discurs, Albiach s'ha mostrat força bel·ligerant contra el Govern d'Esquerra Republicana. A parer de la ja candidata a la presidència de la Generalitat, les eleccions del 12 de maig arriben després d'una "legislatura que ha estat de tràmit i construïda sobre les velles inèrcies". "Hi ha hagut manca de lideratge del Govern i del president Aragonès, que ha tingut una posició erràtica cada vegada que es plantejava un repte per a Catalunya", ha sostingut. Segons els comuns, l'executiu d'ERC "no se n'ha sortit" en qüestions com la sequera, l'educació, la transició ecològica, l'habitatge, la sanitat o les presons. En energia, ha acusat els republicans d'haver "cedit la sobirania energètica de Catalunya a l'Aragó": "Només un 14% de l'energia que tenim prové de les renovables, mentre que a l'Estat hi ha territoris on se supera el 80%". Pel que fa als incompliments amb ells, Jéssica Albiach ha destacat els acords en salut mental, els 40 milions per a la salut bucodental o l'incompliment per visitar el metge de capçalera en un termini màxim de cinc dies: "El Govern només serà recordat pels seus incompliments i la trencadissa amb Junts per Catalunya. Quan tens un Govern d'esquerres i fas polítiques de dretes, quin és el sentit de continuar al Govern?", ha retret.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!