La coordinadora dels comuns, Jéssica Albiach, ha oficialitzat aquest dimecres des de Montcada i Reixac la seva candidatura a les primàries del partit per ser la cap de llista a les eleccions al Parlament de Catalunya del proper 12 de maig. "Avui faig un pas endavant i em presento a les primàries de comuns perquè a partir del 12-M la Catalunya que ve entri al Govern de la Generalitat", ha afirmat Albiach. En aquest sentit, tot i defensar aliances "progressistes", ha oposat el model de la seva formació al d'Esquerra Republicana i el PSC: "Davant d'aquesta ERC que no se'n surt i que es posa de perfil, i davant d'uns socialistes que aposten per polítiques obsoletes, que són del passat i que són caduques, la presència dels comuns al Govern és la garantia de futur i modernitat, d'accés a l'habitatge, d'una transició justa i d'una educació i sanitat fortes".

Aquesta decisió perquè Albiach repeteixi com a presidenciable dels comuns fa temps que es forja i, molt probablement, no tindrà rival a les primàries del partit. La coordinadora d'aquest espai creu que és el moment que els comuns entrin al Govern per "marcar una agenda progressista". "Som els únics que hem dit que no pactarem amb forces conservadores", ha assenyalat. D'aquesta manera, Jéssica Albiach repetirà com a cap de llista dels comuns, cosa que ja va fer el 14 de febrer de 2021. Els comuns van obtenir un 6,87% dels vots en aquells comicis, que es van traduir en unes 195.000 paperetes i vuit escons (set per Barcelona i un per Tarragona). Albiach és diputada al Parlament des del 2015.

 

Els comuns allarguen la mà a Podem per repetir coalició

L'escenari de ruptura entre Sumar i Podem també va tenir conseqüències a Catalunya, tot i que a efectes del grup parlamentari no es va notar perquè l'única diputada que tenia el partit de Ione Belarra, que era Yolanda López, es va donar de baixa del partit, cosa que també va fer prèviament Jéssica Albiach. Els morats no descartaven concórrer en una llista independent a la dels comuns ni tampoc tancaven la porta a intentar confluir amb Esquerra Republicana o la CUP. Preguntada per aquesta qüestió, Albiach ha recordat que Podem Catalunya "ha escollit recentment una nova direcció" i ha supeditat la decisió al que diguin ells: "Ells hauran de triar què volen fer. A través dels mitjans hem pogut veure que estan disposats a arribar a acords amb diferents forces polítiques, però la nostra línia és la de sempre, tinc claríssim que l'adversari està a l'altre costat de la pancarta i que estem sempre oberts, amb la mà estesa, per entendre'ns". Això podria condicionar la marca amb la qual concorri l'espai d'Albiach: l'any 2015, ho van fer amb el nom de Catalunya sí que es pot; el 2017, com a Catalunya En Comú Podem i, el 2021, com a En Comú Podem. La pretensió és repetir aquest darrer nom, sense que sigui descartable anar amb la marca 'Comuns'.

Albiach veu "electoralista" la proposta de finançament del Govern

Una altra qüestió que ha planejat durant l'acte dels comuns és la valoració que fan de la proposta de finançament del Govern, que preveu tenir la clau de la caixa d'uns 52.000 milions d'euros. Sobre aquest plantejament de l'executiu, Jéssica Albiach ha indicat que "ja era hora" perquè el sistema "està caducat des de fa més de cinc anys". Això no obstant, la líder dels comuns considera que "és una proposta electoral": "Ja li vam dir al president Aragonès que això no pot ser una proposta de partit, que ha de ser de país. Hauria d'haver convocat la taula de partits i, entre tots, treballar una proposta". En aquest sentit, Albiach sosté que "una reforma del sistema de finançament és prou important i transcendental perquè sigui una qüestió per anar canviant cada dos per tres".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!