Els comuns continuen sense deixar massa clar quin és el seu posicionament després que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, anunciés divendres la data i la pregunta pel referèndum. Aquest dissabte, la portaveu de Catalunya En Comú, Elisenda Alamany, ha afirmat que els comuns no es situaran en el cantó de l’immobilisme del PP. “Davant un referèndum amb o sense garanties hi ha un aspecte fonamental, la mobilització de la gent i no ens imagino posant-nos en contra”.

En aquest sentit, Alamany s’ha reafirmat en aquest missatge i ha deixat “clar” que si hi ha una mobilització massiva dels ciutadans al carrer, “els comuns no es posaran en contra de tot això”. "Molts de nosaltres vam anar a votar al 9N”, ha recordat Alamany en una entrevista al Via Lliure de Rac1.

No obstant, la portaveu de Catalunya en Comú s’ha mantingut ferma amb el missatge que durant les darreres hores s’ha enviat des dels comuns, “és difícil posicionar-se davant d’una cosa que no en coneixem les característiques”.

Domènech demana garanties

Qui també ha opinat ha estat el líder de Catalunya en Comú i portaveu al Congrés, Xavier Domènech, que ha afirmat que l'acte d'ahir no té res de nou i reclama a l'executiu català que expliqui "quina és la proposta real i com pensa fer efectiu el referèndum". 

No obstant, Domènech ha avançat que els comuns, per "responsabilitat amb el país", valoraran la proposta que presenti el Govern "en tant en quant sigui positiva per Catalunya i compleixi unes garanties" però ha deixat clar que no hi hauran "xecs en blanc per a una majoria de la que no participen i per uns anuncis simbòlics".

Coscubiela, crític amb el Govern

El portaveu de Catalunya Sí que es Pot al Parlament, Joan Coscubiela, també ha defensat aquest missatge. En una entrevista a El Suplement de Catalunya ràdio, l’acte de divendres i ha afirmat que “no té cap mena d’eficàcia” ja que el que de veritat és necessari és "una legislació que empari el referèndum". De fet, Coscubiela ha fet un paral·lelisme amb l'anunci de la data i la pregunta i ha afirmat que és el mateix que “construir una casa començant per la teulada”.

Respecte la pregunta, Coscubiela ha declarat que li "pot agradar més o menys, però que abans de tot s'ha de pactar". No obstant, ha deixat clar que "si es presenta una cosa amb cara i ulls hi participaran".