El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha assegurat aquest dilluns que l'acord entre el govern espanyol i el PP perquè Manuel Marchena sigui el pròxim president del Consell General del Poder Judicial "no és una renovació" i que "haguessin preferit que fos una dona".

En roda de premsa, Mena ha subratllat que s'hauria d'haver buscat un perfil "més progressista" que entengués la realitat plurinacional de l'Estat. Amb tot, ha explicat que la formació aspira a "canviar" la cúpula judicial espanyola que, segons ha considerat, "frena la voluntat de canvi d'un país sencer".

Des dels comuns han fet una crida a la responsabilitat al Govern i li han recordat que el "bloqueig" dels pressupostos de l'Estat pot suposar el retorn del bloc "reaccionari" de PP, Cs i Vox a la Moncloa.

Podemos també ho proposa

La coportaveu de Podem, Noelia Vera, també ha emplaçat aquest dilluns el PSOE i el PP a situar una dona al capdavant del Consell General del Poder Judicial. Vera ha admès que “hi ha converses” amb el PSOE perquè a un dels 11 llocs hi vagi un candidat de Podem, tot i que no ha volgut confirmar que sigui per a la jutgessa Maria Victoria Rosell.

Després del Consell de Coordinació de Podem, Vera ha afirmat que el PP i el PSOE haurien d’entendre que “el 8-M va marcar que ha de ser una dona la que dirigeixi el CGPJ”. Per aquest motiu, segons ha apuntat, “l’única exigència” de la seva formació “és que el CGPJ sigui un consell feminista” i “hi hagi una dona al capdavant”.

Pel que fa a Victoria Rosell, Vera ha admès que la seva formació mantén contactes amb el PSOE “igual que amb la resta de grups” sobre aquesta renovació, però “no hem parlat de cap nom en concret”. 

"Pot tornar el bloc reaccionari del 155"

Mena també ha advertit avui al president de la Generalitat, Quim Torra, que si no s'aproven els Pressupostos Generals de l'Estat pot "tornar a la Moncloa el bloc reaccionari" del 155, el PP i Ciutadans, i en aquesta ocasió fins i tot amb VOX.

Mena, en roda de premsa a la seu dels comuns, ha afirmat que el "bloqueig" dels PGE, que ha qualificat d'"històrics" en polítiques socials, podria tenir "una altra cara de la moneda": "Que el bloc reaccionari" del 155, PP i Ciutadans, "torni a la Moncloa, i aquesta vegada fins i tot podria estar VOX" en el cas que es convoquin eleccions generals, ha alertat.

Per això, el dirigent dels comuns ha dit no enten que Torra "pugui despreocupar-se" davant aquesta possibilitat i més, ha dit, després que ahir la líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, demanés de nou presentar el requeriment previ a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.

També ha argumentat que els catalans "no es mereixen pagar ni dos ni tres ni quatre anys la repressió del PP, que bastant dany ha fet ja a la convivència".

Respecte als Pressupostos de la Generalitat per a 2019, ha explicat que encara no s'hi ha hagut una reunió formal entre els comuns i el vicepresident de la Generalitat, i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès, més enllà de les converses informals de les últimes setmanes.

Mena ha acabat la compareixença demanant al Govern que present uns pressupostos "ambiciosos" per poder "girar full" a les retallades socials dels últims anys.