En Comú Podem ha assenyalat que la decisió del Tribunal Constitucional d'admetre a tràmit la impugnació del govern espanyol contra la reprovació del Rei aprovada pel Parlament evidencia que l'Executiu utilitza l'Alt Tribunal com a "escut" de la "decadència" de la monarquia.

En una roda de premsa al Congrés, el diputat Joan Mena ha lamentat que el Constitucional hagi admès el recurs del govern de Pedro Sánchez contra la proposta impulsada per Catalunya En Comú i aprovada pel Parlament, que instava a reprovar el Rei i demanava l'abolició de la monarquia.

El diputat creu que el govern espanyol "s'equivoca" intentant posar una "mordassa" a un debat públic que, "per molt que actuï", el Tribunal Constitucional "no pot parar" i fer-ho contra l'opinió majoritària del Consell d'Estat, "que no va veure cap motiu per prendre aquesta mesura".

"Protegeix" el rei emèrit

Mena no només ha criticat l'executiu espanyol per actuar contra una resolució del Parlament sinó que, a més, "protegeixi" els viatges del rei emèrit a una dictadura "sanguinària" com l'Aràbia Saudita i que el PSOE a la Mesa del Congrés continuï negant una comissió d'investigació sobre Joan Carles I.

"L'esperit de la moció de censura ens demana la màxima transparència i netedat a totes les institucions de l'Estat, sense cap tipus de privilegis de sang", ha defensat Mena, abans d'apuntar que a Espanya "li està costant moltíssim" que la familia del Rei "passi pels filtres de la democràcia que hauria de passar".

"Aquesta institució amb ombres de corrupció, caduca i anacrònica és també incompatible amb el nostre projecte de país plurinacional i feminista", ha advertit el representant d'En Comú, per subratllar el compromís del seu partit de continuar avançant social i democràticament a Catalunya i a Espanya, alguna cosa que, ha insistit, "és incompatible amb una direcció de l'Estat hereditària".