Els comuns pressionen ERC per desencallar la investidura de Pedro Sánchez. Dues veus del partit ho han reclamat aquest mateix matí. La primera en fer-ho ha estat la líder dels comuns, Jéssica Albiach, que ha demanat als republicans que decideixi si vol ser una eina "a favor del desbloqueig i la solució" a l'Estat o del "bloqueig" en la investidura de Pedro Sánchez.

En una entrevista a Rac1, Albiach ha admès que el govern amb PSOE i Unides Podem, si prospera, no complirà "el 100%" del seu programa però creu que és el primer pas perquè es puguin començar a fer polítiques progressistes i "començar a pedalar per després agafar velocitat".

També ha afirmat, un dia abans que els socialistes es trobin amb ERC i amb JxCat, que té "bones sensacions" en les negociacions, i ha dit que l'única manera de començar a "desbloquejar" la situació és a través de la taula de diàleg i confia que tant els republicans com els socialistes ho entenguin d'aquesta manera. Amb tot, ha demanat als republicans "altura de mires" i "responsabilitat".

Per altra banda, el portaveu de Catalunya En Comú, Joan Mena, també s'ha mostrat "optimista" amb les negociacions per la investidura de Pedro Sánchez i la conformació d'un govern de PSOE amb Unides Podem. En una roda de premsa, Mena ha demanat a totes les forces que posin els interessos de tots els catalans "per sobre dels partidistes" de cada formació i ha argumentat que, de ser així, les converses aniran "pel bon camí" i es podrà "recuperar la confiança i el diàleg entre organitzacions".

El portaveu, a més, ha advertit els independentistes que l'única alternativa a l'executiu proposat és "un govern controlat per la dreta".

Preacord pels pressupostos en una negociació "complexa"

Sobre els pressupostos del Govern, Albiach ha reconegut que la negociació està sent "complexa" perquè hi ha moltes qüestions socials –com escoles bressol, habitatge o lluita contra la violència masclista– que no queden recollides en els comptes que treballa Vicepresidència. Amb tot, ha dit que hi ha "un preacord" en la fiscalitat.