La cinquena assemblea general de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha posat de manifest la divisió dels comuns en referència a la posició que té el partit sobre la independència. A l’acte no s’hi ha pogut veure a cap membre de primera línia política, però en canvi sí que hi ha assistit el quart tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Asens, i el sindicat pròxim al món ecosocialista, Comissions Obreres.

Des dels seus inicis, els comuns han reivindicat la defensa del referèndum, però no s’han pronunciat sobre el suport (o no) a la independència. De fet, a l’assemblea fundacional del nou partit impulsat per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, aquest va ser un dels debats més intensos. Tot i que alguns sectors reclamaven apostar per la independència, el nou partit va advocar per “crear a Catalunya una República [...] que vol compartir sobiranies amb un Estat plenament de caràcter plurinacional”. I no s’especifica si aquesta República ha de trobar-se dins un Estat federal o confederal.

La indefinició dels comuns sobre aquest aspecte ha quedat evidenciada aquest dissabte a l’assemblea general de l’ANC. Tot i donar suport al referèndum, cap de les figures més representatives del partit ha assistit a l’acte. No hi han estat presents ni Lluís Rabell, ni Joan Coscubiela, ni Xavier Domènech, ni tampoc Ada Colau, ara de baixa maternal. De fet, en cas que hi haguessin anat, això hauria suposat demostrar públicament suport a la independència, i els comuns volen mantenir-se neutrals en aquest aspecte.

Sí que hi han anat però, Jaume Asens i Javier Pacheco, el recentment estrenat com a líder de Comissions Obreres. Tot i que el sindicat no pertany al partit dels comuns, és pròxim al marc polític que aquests representen. Per aquest motiu, durant l’acte, el president de l’ANC, Jordi Sànchez, s’ha referit directament al secretari general de CCOO per agrair-li la presència, i ha estat aplaudit.